5 бири седмично, по една на ден – безопасният максимум за жените

| от MamaMia |


Средната честота на консумация на бира от страна на българските жени възлиза на 4 пъти месечно, като според различните възрастови групи тя варира от 3 до 5 пъти. Най-често бира пият българките между 30 – 39 г. – близо 5 пъти месечно. Почти на същите нива е и консумацията на 20 – 29 годишните млади жени.

19% от българските жени приемат, че при умерена консумация пивото е част от здравословния начин на живот.

Информацията е на Съюза на пивоварите в България (СПБ)*.

Ежегодно СПБ се включва в специализираните изследвания тип омнибус на агенцията за маркетингови проучвания Ипсос с въпроси, измерващи нагласите на българските потребители към бирената категория. Тези количествени проучвания са национално представителни, с покритие територията на цялата страна (градско и селско население) и с 966 респондента – лица на възраст 18 – 69 години.

Цитираното проучване е осъществено в края на 2020 година.

Данните сочат, всяка пета българка оценява бирата като подходящо за нея питие. Всяка втора жена у нас твърди, че пие бира поне веднъж месечно, а 35 % – поне веднъж седмично. През 2020 година най-често бира са консумирали жените във Варна (5.3 пъти месечно), следвани от Русе и Монтана – 4.7 пъти на месец.

Коментирайки статистиката, изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова споделя:

„Все повече изследвания показват, че стереотипите за бирата, особено при нежния пол, постепенно се променят, предвид научните факти и нагласите на новите поколения. Десетките национални и международни проучвания, които са във фокуса и на Националната бирена академия, отговорят на нарастващия интерес на потребителите към категорията. Необходимо е обаче ясно да подчертаем, че акцентът винаги трябва да е върху отговорността и умерената консумация. За жените това означава една бира дневно, но не повече от 5 пъти седмично“.

Световните проучвания, които хвърлят светлина върху ефектите от умерената консумацията на бира при жените, са например това на Салгренската адакемия – изследователски център към Гьотеборгския университет в Швеция, според което две халби бира седмично допринасят за намаляване на инфарктите при жените и ги правят по-щастливи в дългосрочен план.

Сходни резултати показват и изследвания на английски учени, проведени от университетите на Кембридж и Лондон и публикувани в Бритиш медикъл джърнал.

Резултатите показват, че дамите, които консумират пиво веднъж или два пъти седмично, намаляват риска от инфаркти с 30% в сравнение с тези, които пият по-големи количества, или тези, които не употребяват алкохолни напитки. Изследването е проведено в продължение на почти 50 години върху общо 1500 жени и разкрива спецификите при консумация на бира, вино и други алкохолни напитки.

Положителните заключения не са толкова изненадващи, ако се разгледат и други проучвания, изучаващи връзката между консумацията на бира и доброто настроение на жените.

Учени от университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген, Германия, изследват 13 000 хранителни компонента, за да разберат дали те стимулират „системата за възнаграждение“ в мозъка и карат хората да се чувстват добре. Те откриват, че хорденинът, който се съдържа в малца и респективно в бирата, има силен ефект в тази посока. За разлика от допамина, хорденинът дори активира рецепторите по начин, който води до по-продължителен ефект върху „системата за възнаграждение“. Специалистите уточняват, че веществото е налично не само в класическата бира, но и в безалкохолните й варианти.

*Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната. Членове на сдружението са: „Болярка – ВТ“ АД, „Бритос“ ЕООД, „Загорка“ АД, „Каменица“ АД, „Карлсберг България“ АД, „Ломско пиво“ АД, „Доровски инвест“ ООД. 


Повече информация Виж всички