Има 4 "златни правила", които осигуряват дълъг живот на машината и ни спестяват пари
Пералните машини са сред най-верните домашни помощници и при правилна експлоатация могат да работят буквално десетилетия наред.
Преди дни позната ми разказа за старата си свободностояща пералня с горно зареждане, модел от 1985 година, заточена преди много години на нейната къща на село.
Машината все още работи безотказно, безпроблемно и вярно. Пере прекрасно и изпира всичко със същия успех като нова машина, само че, разбира се, е по-шумна и корпусът й от бял вече е жълт.
В съвременността обаче не ни е достатъчно пералнята "просто да пере".
Очакваме от новия електроуред да е максимално енергийно ефективен, да е възможно най-тих и бърз.
Някои домакинства искат в пералнята да има вградена сушилня, тъй като не разполагат с място за два големи уреда един до друг.
И все пак, за да работи добре машината, има някои "златни правила", които е добре да спазваме.
Вижте знаете ли ги:
Винаги пълнете пералнята правилно.
Претоварването с дрехи може да намали ефективността ѝ - ако товарът е прекомерен, барабанът няма да се движи достатъчно, за да изпере добре.
Ако пък дрехите са около половината или по-малко, прането отново ще е неефективно, тъй като използва почти същото количество вода и енергия, както при пълно зареждане.
Ето го първото "златното правило":
Когато пълните машината, оставете свободно място над дрехите колкото ширината на ръка в горната част на барабана. Това осигурява достатъчно място, така че дрехите да се движат и въртят свободно, което води до по-добро пране и по-ниска консумация на енергия.
Перете на топли или хладки програми, вместо на горещи.
Прането на дрехи на гореща програма използва значително повече енергия, а и крие опасност от захабяване на дрехите. Повечето платове избледняват при продължително пране на 40 или повече градуса и губят свежестта си.
В същото време повечето съвременни перилни препарати действат ефективно дори при по-ниски температури.
Ето и второто "златно правило":
За ежедневното пране избирайте студени програми, като стандарт е тази на 30 градуса.
На нея се отстраняват петна и бактерии също толкова добре, колкото и с горещата вода, като същевременно спестявате значително количество енергия, а и съхранявате платовете свежи и неизбелели по-дълго.
Ако перете чаршафи, спално бельо и кърпи - можете да пускате спокойно на 40 градуса, а ако става дума за кухненски и домакински кърпи - може и на по-висок градус.
Не прекалявайте с препаратите.
Използвайте подходящото количество препарат и обмислете използването на капсули, които автоматично осигуряват правилната доза.
Може и да ви се струва логично, че повече препарат означава по-чисти дрехи, но това не е така.
Използването на прекалено много прах за пране води до допълнителни цикли на изплакване, за да се отстранят остатъците, което увеличава потреблението на вода и енергия.
Ето и третото "златно правило":
Спазването на препоръчителната доза препарат и омекотител ви спестява пари и неудобството от дрехи, които лепнат и по които все още се усещат остатъци от препарат.
Капсулите за пране са добър вариант за удобство и точност, тъй като съдържат идеалното количество за всяка пускане.
Използвайте еко-настройките и перете извън пиковите часове на потребление.
Съвременните перални машини са оборудвани с еко режими, предназначени да намалят консумацията на електроенергия и вода. Въпреки че тези програми често са по-дълги, те са създадени така, че да регулират количеството вода и топлина, използвани в зависимост от размера и теглото на прането.
Освен това често използват по-ниски температури и по-внимателни движения, което щади вашите дрехи.
Макар че тези цикли отнемат повече време, като цяло те използват значително по-малко електроенергия.
Ето и "златно правило" номер четири:
Винаги пестете електроенергия, когато е възможно, използвайки дългата еко-програма, но пускайки пералната машина извън пиковите часове.
Извън пиковите часове обикновено са нощем между 22:00 и 6:00 часа и тогава цените на електроенергията са значително - понякога почти на половна - по-ниски, отколкото денем.