Моля ви, не се предавайте!

| от Стефани Чандлър, писател и публицист, Уошингтън поуст |


Трагичните самоубийства на готвача-знаменитост Антъни Бурдейн и на модната дизайнерка Кейт Спейд могат да бъдат предизвикателство за много хора, които живеят с депресия, както и за онези, загубили любим човек по този начин. Това е напомняне, че депресията не се интересува от славата или богатството, семейството или статута.

За много хора може да изглежда, че самоубийството е въпрос на избор – понякога се смята за „егоистичен“. И аз мислех така, докато през 2013 г. не загубих съпруга си от депресия. Тогава разбрах какво се беше случило. Сега знам колко погрешно е това мислене.

Съпругът ми беше най-малко егоистичният човек, когото някога съм познавала. Той никога не би искал да причини такава болка на семейството си, особено на 7-годишния ни син, когото той обожаваше. Мъжът ми също така не беше под влияние на каквито и да било вещества. Той работеше в една и съща компания повече от 20 години и беше сигурна опора в толкова много отношения – с изключение на това, че се е борил с депресията ежедневно.

Единственото логическо обяснение за неговото самоубийство е, че мозъкът му е задълбал в онова, което се нарича „самоубийствен транс“ и мисълта, че животът ще бъде по-добре без него. Струва ми се, че това е по-скоро безкористно действие, отколкото егоистично.

Не познавах нито Бурдейн, нито Спейд лично, но мога да се закълна, че и те не са искали да изоставят малките си деца. В дълбините на болестта и в самоубийствения транс, и двамата вероятно са мислели същото, което и съпругът ми. Помислете за това. Защо родител ще иска да напусне детето си? Или да пропусне да види, как детето му расте?

Депресията е заболяване, което се крие вътре в онези, които я носят. Когато стигнат до точката на самоубийство, те се чувстват безполезни и безнадеждни. Те изпитват болка, която останалата част от нас не може да разбере.

Може гледате на самоубийство като на избор, но повечето, които умират по този начин, го възприемат като единствения начин да спрат натрапчивата болка, която може да се сравни с усещането за хирургическа намеса без анестезия. Ако трябва да се подложите на операция без упойка, най-вероятно ще искате да умрете, докато ви оперират (и всъщност може да умрете, ако страдате само от болка). Тези от нас, които са имали щастието никога да не попадат от най-тъмните дълбини на депресията и суицидните мисли, не могат да разберат това.

Трябва да престанем да използваме фразата „извършил самоубийство“. Спайд и Бурдейн загинаха от самоубийство и от депресия. Същото направиха Робин Уилямс и Авичи, и съпругът ми. Самоубийството също рядко е внезапно решение. Решението да приключиш живота си най-често е продуктувано от постоянни вътрешни гласове, с които жертвите на самоубийството са се борили от години.

Моля, не съдете Бурдейн, Спейд или някой друг, който умира от самоубийство или живее с депресия. И моля, не се съсредоточавайте върху това как се е случило или защо са умрели по този начин. Вместо това, обърнете се към хората в живота ви, които биха могли да имат нужда от допълнителна подкрепа. Разпръснете малко повече любов в света. Никога не знаете на чий живот можете да повлияете с обикновен комплимент или миг доброта.

Ако четете това и се борите с депресия, моля, не се отказвайте! Не слушайте лъжите, които потискат депресията. Вие сте обичани. Вие сте необходими на този свят. Хората, които ви обичат, няма да са по-добре без теб.