Моите 9 съвета как неусетно да харчите по-малко!

| от Елка Табакова |


1. Пригответе си ястия за обяд или си направете „кутия за обяд“, вместо да купувате или да отидете на ресторант.

В понеделник на обяд отиваме в кварталния ресторант, за да си купим не особено балансирана „формула“ за незнайно колко лева, вторник е китайско, сряда – някаква салата… Или избираме ястия, които загряваме в микровълновата в офиса. Накратко, ние със сигурност опростяваме обедите, но те не са наистина балансирани и са често преработени, но ако приготвяме нашата домашна „кутия за обяд“, не само ще се храним по-здравословно и балансирано, но освен това ще спестим големи суми пари!

Домашен сандвич със студено пиле, останало от предния ден, нарязан домат и 2 листа айсберг, продуктите са едва няколко лева, кисело мляко в малка опаковка, остатъка от неделната лазаня (приготвена нарочно в по-големи количества, за да остане малко). Просто трябва да предвидите обедните си ястия, още докато пазарувате за седмицата! Ще бъдете изумени колко ще спестите.

2. Пазарувайте по предварителен списък за седмицата.

Подготвяйки менюто си предварително, вие избягвате да купувате без конкретна цел, което автоматично намалява количеството на закупената храна. Докато, ако вече сте предвидили, че през седмицата ви ще има мусака, спагети Болонезе, гръцка салата, пиле със зелен фасул, супа топчета и т.н., вие ще напълните пазарската си количка с най-необходимото за вашите ястия. И направете списъка с необходимите продукти според седмичното меню.

3. Проверявайте по-често шкафа за складиране на хранителни продукти и оптимизирайте остатъците.

Признайте си! В шкафовете ви „спят“ хранителни запаси за месеци наред и чакат да бъдат използвани! Още едно признание – често изхвърляте храна… А една консерва риба тон, една царевица и малко зелен фасул, няколко домата и ето една вкусна бърза салата. Останалата част от пилето ще бъде идеална в салата Цезар. И много идеи из различни кулинарни блогове ви позволяват да намерите подходящата рецепта за готвене с остатъци от вашия хладилник.

4. Определете най-голямото си перо разходи и потърсете алтернатива за намаляваненото им.

Няма нужда да прекарвате часове наред гледайки в банковото си извлечение, знаете много добре за какво харчите най-много, нали? Методът, който работи най-добре, е следният: задайте месечен бюджет и се придържайте към него. Ако сте „луд по дрехите“, продавайте дрехи, които не сте слагали една година в сайтове за дрехи втора употреба, чакайте разпродажби или промоции…
Ако обичате да излизате и да се храните навън, помислете за сайтове, който предлагат ястия на промоция, или на половин цена след определен час. Ако обичате книги, регистрирайте се в библиотеката, препродавайте вече прочетените.

5. Теглете определена сума пари в брой всяка седмица и се придържайте към изтеглената сума, без да вадите банковата си карта, след като парите са изразходвани!

Тези пари ще бъдат използвани за текущите ви разходи. Плащането в брой вместо да изваждате кредитната си карта може да бъде добър начин да разберете какво наистина харчите на седмица и следователно да спестите пари.

6. Давайте и взимайте вещи назаем, икономиката на споделянето е на мода!

– Дайте книгите си назаем на вашите колеги или приятели и заемете техните.
– Разменяйте списанията между приятелки, вместо да купувате всяка седмица.
– Вземете назаем скарата за барбекю, вместо да купувате такава, за да я използвате 3 пъти годишно.
– Вземете инструменти от приятеля си майстор, вместо да купувате бормашина, която ще използвате само два пъти годишно, в замяна му пригответе любимото му ястие или голяма домашна торта!

7. Разменяйте с приятели детските си дрехи.

Всички млади семейства имат семейни приятели с малки или по-големи деца! А децата растат като гъби! Не е нужно да купуваме непрекъснато дрехи, игри, книги и играчки, като можем да ги разменим по между си!

8. Предвиждайте от рано подаръци за рожден ден.

С малко повече предвиждане можете да намерите подаръка, за който мечтаят Емили или Дарин… на най-добрата цена!

Въведете референцията на вашия продукт в търсачката и сравнете различните показани оферти.

Абонирайте се за сайтове за продажба през цялата година и купувайте, дори ако подаръкът е за много по-късна дата. Абонирайте се за бюлетините на сайтовете, които предпочитате.

Възползвайте се от разпродажби и промоции: Януарските разпродажби на играчки например са много интересни. Помислете за рождените дни на вашите деца и техните приятели и направете запас, който ще извадите при получаване на поканите за рождени дни през цялата година.

Преди да финализирате продажбата си, проверете дали няма специален код, който ви дава отстъпка, като въведете „промо код“ в Google, така че да ви насочи към сайт с промоционални кодове.

9. Правете домашно приготвени сладкиши, питки, сладки и пици.

Цената на доставена пица средно отива повече от 18 лева, като включим и разноските за кутии и доставчик. Цена на домашна пица с готово тесто за пица: около 4 лева! Струва си да отделите 4 минути, като сложите 4 съставки върху тестото, нали? Не казвам, че трябва да готвите всеки път, особено ако алтернативатаа е пица, домашно приготвена на дърва от талантлив пицар! Но помислете за това!
Същото се отнася и за детските лакомства. Печенето на кекс през уикенда отнема само половин час, също така е страхотно време за споделяне с децата, много по-здравословно е от индустриалните торти и бисквити и струва много по-малко! Особено ако имате голямо семейство или тийнейджър, който поглъща всичко по пътя си.

Струва си да опитате всичко това 🙂

Вижте още: 

Финансова изневяра: това пък какво е