Виктория и Александър – любимите имена за новородени през 2019

| от MamaMia |


На Йордановден по традиция Националният статистически институт (НСИ) представя статистика с най-разпространените имена и фамилии в България за изминалата година.

През 2019-а най-предпочитаният избор за имена на новородени у нас са били имената Виктория (732 бебета са записани с това име) за момичета и Александър (1036 бебета) – за момчета. Мария, Никол (за момичета) и Георги и Мартин (за момчета) са следващите най-предпочитани бебешки имена за 2019.

нси имена 2019

В сравнение от преди десетилетие Виктория и Мария са запазили първата позиция за най-популярни момичешки бебешки имена, но третото място е променено от Габриела (2008) на Никол.

нси имена 2019

При момчешките имена Георги и Александър са разменили позициите си по популярност за последните 10 години, а третото място се запазва от Мартин.

нси деца

Мария, Иванка, Елена и Йорданка остават четирите най-разпространени женски имена в страната изобщо. А най-много български мъже се наричат Георги, Иван, Димитър и Николай.

нси имена 2019

Иванов и Иванова за поредна година си остават най-разпространените български фамилии, следвани от Георгиева, Георгиев и Димитров и Димитрова.

нси имена 2019

НСИ разпространява и броя на българите, празнуващи на най-популярните именни дни в календара. Общо най-много хора продължават да черпят за здравето на имената си на Цветница. След това най-много българи отбелязват Ивановден (7 януари), Архангеловден на 8 ноември и Стефановден.

На днешния Йордановден наздравица ще вдигнат общо 140 716 души.

имена 2019 нси

Цялата статистика можете да видитена страницата на НСИ.


Повече информация Виж всички