Сурогатните бебета, които останаха без родители заради пандемията

| от Mamamia, Reuters |


Положени в редици от кувьози в малък хотел, наречен „Венеция“, в покрайнините на Киев, 51 новородени бебета от украински сурогатни майки очакват своите родители от САЩ, Западна Европа и целия свят. Пандемията от коронавирус попречи на десетки семействата да пристигнат в Украйна и да вземат своите деца.

Reuters описва проблемите, с които се сблъскват родителите, избрали комерсиалното сурогатство в Украйна – една от водещите страни в света, предлагащи тази услуга.

Докато границите са затворени, бебетата в частната клиника BioTexCom са оставени на произвола на специализираните медицински екипи. Техният живот е започнал, без да имат късмета да усетят топлината и ласката на родител, независимо дали биологичен или не.

Украйна забрани на чужденци да влизат в страната през март, а оттогава насам повечето родители виждат своите сурогатни бебета само на снимки и видеоклипове, изпращани от болничния персонал. Правителството в Киев допуска родители от други държави, само ако има предварителна заявка от съответното посолство.

Reuters разказва историята на Рафа Айрес от Испания, който успява да изпревари забраната и да стигне до своята дъщеря – Марта, родена от украинска майка. Той обаче не може да напусне Киев, тъй като полетите са отменени, а документите на бебето не са уредени. Това са дни на напрегнато очакване за съпругата му Мария, която не успява да замине за Украйна поради работни ангажименти.

„Всеки ден с жена ми правим видеоконферентна връзка – за около час, час и половина, за да може тя да види бебето. Много е трудно“, признава Айрес пред Ройтерс. Той допълва, че медицинският персонал е много любезен и улеснява живота му в момента.

Хотел „Венеция“ е собственост на клиниката BioTexCom, която предлага услуги за асистирана репродукция и сурогатно майчинство.

Украйна има едно от най-либералните законодателства в света, що се отнася до сурогатното майчинство. Тук комерсиалното сурогатство е възможно дори за чужденци, което привлича двойки с репродуктивни проблеми от цял свят. В Украйна „утробата под наем“, както често е наричано сурогатството от групи, изповядващи консервативни ценности, е напълно легална и струва много по-малко, отколкото в други страни, а „купувачите“ – обикновено семейства с репродуктивни проблеми – получават гаранция, че ще имат „бяло бебе“.

За да насочи общественото внимание към проблема с очакващите родителите си деца и да насърчи правителството да вземе мерки за решаването му по-бързо, клиниката разпространи видео на новородените бебета:

Реакцията на властите не закъсня. Людмила Денисова, омбудсман по човешките права към Парламента на Украйна, коментира, че видеото показва наличието на „масивна и систематизирана“ сурогатна индустрия в страната, където бебетата се рекламират като „висококачествен продукт“.

Тя предлага да се помисли за промяна в закона, която ще позволи единствено и само на гражданите на Украйна да се възползват от сурогатното майчинство, за да имат потомство.

„Бяхме подготвени за такава негативна реакция на видеото. Но предвид изискването родителите да бъдат поставени под карантина за 14 дни ние трябва да ускорим процеса“, коментира през Reuters основателят на клиниката Алберт Точиловски.

Властите нареждат проверка на клиниката, но се оказва, че BioTexCom спазва всички законови процедури. Сурогатните майки получават между 15 000 и 17 000 долара за износване на бебе.

Хотел „Венеция“ е опасан с висока ограда с бодлива тел. Именно там родителите отсядат, докато чакат да вземат своите бебета. Те пристигат от целия свят, включително от САЩ, Китай, Великобритания, Швеция и Ирландия. Досега родителите на 16 бебета са допуснати да пътуват до Украйна.

„На новородените се осигурява среда, достатъчен брой медицински персонал се грижи за тях, но нищо не може да замести родителската грижа. Изпращаме на бъдещите родители снимки и видеоклипове, организираме видеоконферентни разговори, но това не може да замести директния контакт“, коментира юристът на BioTexCom Денис Херман.

В повечето държави от ЕС сурогатното износване на бебе е изрично забранено – например в Германия, Австрия, Франция, Швейцария, Италия, Испания, Исландия, Норвегия, Швеция, Унгария. Забранено е и в Сърбия.

Позволено, нобез заплащане (алтруистично сурогатство) или контролирано през държавата и при различни условия, е сурогатството във Великобритания, Португалия, Канада, Дания, Нидерландия, Белгия, Израел, Бразилия.

В САЩ няма общ федерален закон за сурогатното майчинство, затова има щати, които го позволяват, има и такива, които го забраняват.

Държави като Индия, Гърция, Иран, Тайланд, Украйна, Русия, Полша, Грузия, Беларус, Казахстан и Република Южна Африка позволяват сурогатното майчинство, като в някои от тези страни на сурогатните майки е позволено да предлагат услугите си онлайн, чрез агенции или чрез всякакъв вид реклама, както и да получават заплащане за износването на детето.

В България липсва регламентация на параметрите на заместващото майчинство, въпреки опита за приемане на промени през 2011 година чрез Законопроекта за изменение и допълнение на Семейния кодекс. Обсъжданите промени обаче не влязоха в сила.


Повече информация Виж всички