Най-многодетната майка в света отглежда сама своите 44 деца

| от MamaMia |


41-годишната Мариам Набатанзи от Уганда има 44 деца. Първите си близнаци тя ражда едва на 13-годишна възраст, след като сеомъжва година по-рано за 40-годишен мъж. След последното й раждане преди няколко години обаче съпругът й напуска гигантското семейство и сега тя гледа сама всичките си деца.

Мириям има генетична предразположеност да забременява лесно и при това с по няколко деца.

Когато е 23-годишна, тя вече има 25 деца и отчаяно иска да се предпази от последващо забременяване, нопо това време така и не намира адекватна гинекологична помощ. Доктор, при когото е ходила, й обяснил, че при нея противозачатъчните не действат, защото има многo големи яйчници и огромен яйчников резерв. Затова я посъветвал да продължи да ражда.

Мариам е раждала три пъти четиризнаци, четири пъти тризнаци и шест пъти близнаци, както и други деца.

Удивителното е, че някак успява да се грижи за цялото домочадие сама. Тя живее с децата си в доста мизерни условия – семейството обитава няколко тухлени къщи с метален покрив.

Домакинствата в Уганда често са многодетни, като жените имат по средно 5,6 деца.Но дори по африканските стандарти, семейството на Мариам е огромно.

Последната бременност на Мариам е преди три години, когато ражда последните си близнаци. Тогава едно от бебетата умира и това послужва катоповод на съпруга й да си тръгне.

Мариам е забранила неговото име да се споменава в семейството.„Израснала съм в сълзи, моят мъж ми донесе много страдания. През всичкото време се грижех за децата си и работех, за да изкарам някакви пари“, казва тя.

Най-накрая след последното си раждане, майката получава медицинска помощ, за да приключи с бременностите.

Британският Mirror цитира гинеколога д-р Чарлз Кигунду от Болница Муланго в Кампала, който обяснява, че Мириам има генетична предразположеност към хиперовулация, което означава освобождаването на много яйцеклетки в един месечен цикъл. Това значително увеличава шанса за близнаци.

Мириям потвърждава, че докторът е взел мерки тя да не забременява повече и й е обяснил, че е изрязал утробата й отвътре.

Сега тя работи като фризьорка, декоратор на събития и дори събира метал за скраб. Освен това ферментира джин и се занимава с билкова медицина. Доходите й отиват основно за храна, медицински грижи, дрехи и училищни такси на децата.

Въпреки че Мариам има най-доброто желание да образова всичките си деца, едно от тях – Иван, вече е напуснал училище, за да помога на семейството. Децата отменятмайка си с готвенето и чистенето, апо-големите гледат по-малките, защото тя изнемогва, носейки целия товар на домакинството.

Животът на Мариам е тежък от самото й раждане. Само три дни след като я ражда, майка й избягва, като оставя баща си и петимата й братя и сестри да се грижат един за друг. Нейният баща се жени за втори път, но мащехата начупва стъкло в храната на по-големите й братя и сестри, за да ги убие. Те всички умират, а Мариям се спасява като по чудо, защото по това време е на гости на роднина. Тогава тя е била съвсем малка – само на седем години, и не е разбирала какво означава думата „смърт“. Нейните роднини й съобщават какво се е случило.

Някога тя е искала да има само шест деца, но животът не се стича според плановете й. Всеки ден Мариям има нужда от 25 кг царевично брашно, за да сготви храна за всички.Семейството си позволява да яде риба или месо много рядко.

Най-фертилната майка в света е изключително организирана, но е категорична, че не изпитва нито радост, нито удовлетворение от майчинството.

Снимка: Мариам Набатанзи пред дома си в Касаво, Уганда, 2017 / Henry Wasswa/picture alliance via Getty Images


Повече информация Виж всички