Злият нешоколадов коледен календар за възрастни

| от Лора Младенова |


Спомняте ли си онези шоколадови календари, които винаги се намираше кой да ни подари, когато бяхме деца? Зад всяко прозорче от картонената конструкция между първи и 24-и декември ни очакваше нова изненада под форма на бонбонче – снежинка, елхичка, подаръче, снежен човек, чорапче, шейна… Обикновено последното прозорче от календара беше заделено на самия Дядо Коледа. Е, когато си вече голям, предколедните вълнения те изненадват с различен тип ежедневно късметче.

01 декември

Реши да превали първият сняг. Иииии ти се падат нови ботушчета – оказва се, че старите пропускат. 

02 декември

Звънче. Зън-зън-зъъъъъън-зън-зън-зъъъъън, не, не Коледа е вън, ами така дрънчат последните стотинки на дъното на портмонето ти, още нямаш заплата!

03 декември

Топло чайче. Снощи е било петък, също така и баси студа, ти не си вече на 15, махмурлукът ще те държи в леглото поне до ранния следобед с чашка безалкохолна топла напитка в ръка.

04 декември

Вълнени чорапки – неделя е ден за пране. (И после за сортиране на чифтовете им!)

05 декември

Курабийки: Да си изядеш една цяла тава сам е единственият начин да преживееш понеделника в най-стресовия работен месец. 

06 декември

Рибка: Сетиш се, че на Никулден четири/ма твои бивши празнуват имен ден, и се замислиш дали пък ти не си празничното шаранче?

07 декември

Шейничка. Новите ботуши, дето си купи, ти се пързалят като такава по мократа улица, която рано заранта е замръзнала.

08 декември

Одеялце. Да си се завиеш под него и тихичко да се радваш, че вече никой не очаква от тебе да пръснеш 600 лева в Банско, за да слушаш някаква мръсна чалга и да се преструваш, че студентският празник е забавен.

09 декември

Веселба. Also known as корпоративно фирмено парти за Коледа. Един говори за фирмените ценности на микрофон, друг ръфа пържола, трети чака да пуснат „Дуууууумите са дим“ на Силвия Кацарова и Васил Найденов, та да танцува между масите  валс с колеги от другия отдел. Всъщност никой не се забавлява, ама всички се усмихвате, понеже така е корпоративно.

10 декември

Подаръче. Излизаш да търсиш, премръзваш, обикаляш, луташ се, усещаш как веселото ти детско въображение малко се е поизпарило и си нямаш и най-бегла идея кой на какво ще се зарадва този път.

11 декември

Снежно човече. Ти след вчерашното лутане в студа.

12 декември

Мандаринки. Крайно време е и ти като човек да се порадваш малко на тия предстоящи празници, затова си ги редиш по парното и решаваш, че за сметката ще мислиш после. 

13 декември

Меденка. Искаше да си вземеш цяла кутия, ама в тая инфлация и една е нещо.

14 декември

Греяна ракийка. Като си тръгнал да се глезиш, поне да го направиш със стил.

15 декември

„Наистина любов“. На тоя етап ще изпиташ това към всеки, който затвори Q4 вместо тебе и изпрати корпоративната коледна картичка с „логото по-голямоооооо“ до всички наши клиенти и партньори.

16 декември

Пак подаръче. Купи ли го най-после??? Какво се подарява на хора, които си имат всичко? Какво ще правиш сега? Помоооощ!

17 декември

Пуловерче. Еми дотам ти стигна въображението. Толкоз. Това е. Пак е по-добре от гифт карта. 

18 декември

Топчица. Добре, че е финалът на най-безумното Световно, откак се помниш, че да те разсее от нарастващия стрес с подаръчните вълнения. Дано да не е „It’s coming home“.

19 декември

Влакче. Ако се беше сетил по-рано да си вземеш самолетни билети, нямаше да се наложи да търчиш да си запазваш място на гарата, за да се прибереш по родните места за празниците, ама нейсе! За „It’s coming home“ не знам, ама ти е редно и да се прибереш.

20 декември

Книжка. Шофьорска. Вземи догодина я изкарай и си реши всички тия проблеми. Имаш едни 8-9 часа в БДЖ, както винаги без парно, да обмислиш как ти е време да се явиш на кормуване.

21 декември

Елхичка. Отдавна трябваше да сте я взели и да е в саксийка, ама пак остана за последния момент, и пак има точно три читави клона, та украсеният ѝ вариант повече ще прилича на модерно изкуство, от това по-неразбираемото. 

22 декември

„Гринч“ – на това приличаш по поведение, като се присетиш, че имаш да правиш още 7 вида сладки, а някой нон стоп ти се мота из кухнята.

23 декември

„Сам вкъщи“. На всички домашни им се иска да те оставят такъв, че да спреш да вилнееш колко още сарми има за готвене и колко подаръци за опаковане, а ти би си починал от тях пет минути, за да имаш сили да ги обичаш по празниците.

24 декември

Снежанка. Най-сетне е готова и е много буркани. Ама е за утре. Днес е време за сармите, чушките и боба. Приседнеш край елхата, осъзнаеш, че тя въобще не е такова бедствие, каквото ти се е сторило на пръв поглед. Надпишеш си картички на подаръците, пуснеш някоя сълза колко са ти мили близките ти. Сетиш се, че ако ти е топло в сърцето, Q4 и сметката за парно малко губят значение. Зарадваш се, усмихнеш се. Пуснеш телевизора да изгледаш за 101-ви път „Наистина любов“, „Гринч“ и „Сам вкъщи“. Стане ти хубаво, че в тоя променлив и невинаги щастлив свят някои неща винаги ще се повтарят. Помислиш си за всички прекрасни хора, които обичаш. Всъщност наистина имаш късмет. 

Вижте още: 

Как да изберем съвършения коледен подарък