Кои са най-често срещаните и най-редките алергии?
В сезона на цъфтежа на липите просто няма как да не се сетим за алергиите.
В последните две десетилетия те са сред най-често срещаните здравословни проблеми, а най-притеснителното е, че тенденцията е да се увеличават и да стават все по-комплексни като симптоматика. Това затруднява и диагностицирането им, и лечението.
Според данни на Световната здравна организация около 25% от децата имат поне една алергия.
Голяма част от тези реакции отшумяват с възрастта, но има и такива, които остават с нас за цял живот.
Алергичната реакция е израз на взаимодействие между алергените в околната среда и антителата, които произвежда имунната система на всеки организъм - тя е естествен отговор на организма.
Тъй като алергените са разнообразни, и алергичната реакция е различна - тя може да засяга очите (алергичен конюнктивит), носа (алергичен ринит), кожата (дерматит), дихателните пътища (астма), храносмилателната система (хранителни алергии) или дори цялото тяло (анафилактичен шок).
Склонността към алергии най-често е наследствена.
Ако и двамата родители страдат от алергии, шансът детето им да развие алергия е 60-75%, а ако само единият родител има алергия, процентът варира между 20 и 50. Не е задължително детето да има същите алергични реакции и симптоми като тези на родителите си. При детето те може да са изявени в различна степен от тези на родителя, или пък да са съвсем различни.
Сещам се за алергиите в нашето семейство - майка ми имаше алергични реакции към някои антибиотици, аз също имам такава, но пък сестра ми, която прилича на нея физически, има тежки алергични обриви от различни сапуни, шампоани, кремове и козметика, каквито ние нямаме.
Според статистиката, най-разпространените алергии при децата са хранителните.
90% от тях се предизвикват от кравето мляко.
На второ място са рибите и други морски продукти.
Оказва се, че яйчният белтък един от най-сериозните алергени, а също и пилешкото месо.
Много често алергии предизвикват медът, цитрусовите плодове, шоколадът, пшеницата и фъстъците.
Овкусителите и изкуствените оцветители също могат да причинят негативни реакции.
За щастие, много често хранителните алергии при децата отзвучават с израстването на организма и спазването на хранителен режим.
Има съществена разлика между алергия и хранителна непоносимост.
Хранителната непоносимост е реакция на храносмилателната система без участието на антитела.
Всъщност организмът не може да преработи храната поради недостиг на даден ензим или защото в нея има трудносмилаеми вещества. Например непоносимост към лактоза се развива, когато червата не произвеждат необходимите ензими за разграждането на захарите, съдържащи се в млечните продукти.
На второ място по разпространеност, според Световната здравна организация, е алергията към полени.
Тук отново стигаме до липите - толкова обичани, толкова търсени в града, но и опасни. Най-често те предизвикват алергичен ринит (поленова хрема), която се среща при 10-30% от хората в целия свят. В Европа този дял достига до 25% при децата в училищна възраст.
Една от основните причини за нея е засиленото излагане на прашец в градска среда, където замърсяването усилва ефекта на полените.
Най-честите симптоми са кихане, хрема, запушен нос, сълзене и зачервяване на очите, както и дразнене в гърлото. В по-тежки случаи могат да се проявят и астматични симптоми като затруднено дишане и стягане в гърдите.
В действителност, прашецът на липата не е сред най-агресивните алергени, но в съчетание с други прахови частици във въздуха, както и с градското замърсяване, може да засили алергичните реакции.
Трета по честота на разпространение е реакцията към домашен прах, следвана от тази към плесени, козина и ухапвания от насекоми.
Сред най- разпространените алергични реакции е и тази към латекс - вкл. гумени ръкавици, играчки, топки и балони. Организмът реагира на определени белтъци в състава на натуралния латекс и той се възприема от организма като чуждо агресивно вещество.
Сред най-редките алергични състояния е аквагенната уртикария, или водната алергия, предизвикана от докосването до вода.
Учените все още не са установили механизма на тази алергична реакция и не са обяснили причината за възникването ѝ.
Хубавото е, че е рядка - документираните случаи са по-малко от 100 в цял свят.
Фоточувствителността, известна още като слънчева алергия, както и студовата алергия, също са сред рядко срещаните състояния.
Рядко срещани са и алергични реакции към червено вино, кафе, бира и червено месо. И все пак е добре да имаме предвид, че организмът ни може да реагира на всичко. Буквално.
Интересни и трудни за диагностициране са още алергията към монети.
Всъщност, организмът реагира на никела в монетите, не на самите тях, както и анафилаксията, предизвикана от физическо натоварване. Може да бъде предизвикана от всякаква форма на физическо движение.
Последното състояние е наистина рядко, описано е за първи път през 1979 г. и от него страда едва 0,05% от населението.
Симптомите могат да включват уртикария, затруднено дишане, гадене, подуване на лицето и в тежки случаи спадане на кръвното налягане, водещо до припадък или шок.