Мили майки, работещи от вкъщи, оставете децата да се оправят САМИ!

| от Mama Mia |


Само преди месец никой не очакваше, че милиони домакинства по света ще заменят работата си в офиса с работа от вкъщи. Заради пандемията от корнавирус обаче, немислимото се случи. „Виртуалният офис“ буквално нахлу в животите на хората, заличавайки напълно и без това вече крехката граница между „работно място“ и „личен живот“.

Без съмнение онези, които го „отнасят“ най-сериозно, са работещите от дома си майки. Те са в изключително трудното положение да балансират между изкарването на пари с работа през лаптопа и постоянното внимание към децата. Към това се наслагва и въведеното в последните дни виртуално образование, при което много майки се чувстват длъжни да влизат и в ролята на учител и наставник на стоящите си вкъщи деца.

Ако към това добавим стреса от пандемията и страха, че може да загубят работата си, в случай на рецесия, става ясно защо много родители са на път напълно да полудеят.

Във връзка с този проблем, американското издание Insider се обръща за съвет към фриленс автора със шест години „стаж“ от вкъщи и майка на две деца Лайз Ленц. Тя е колумнист в The Gazette и автор на няколко книги за работещи майки и бременни жени.

Ленц ражда дъщеря си през 2011, а сина си през 2013-а. След второто раждане работи като фриленс автор и редактор, докато дъщеря й ходи на детска градина. „Трябваше да работя нощем или през уикенда“, спомня си тя. „Основното ми занимение всъщност беше да се грижа за двете малки деца“.

Пред нея никога не е стоял въпросът дали иска да работи. Ленц смята, че писането е нейна идентичност. През 2015-а, в допълнение към фриленс работата си като журналист и автор, тя успява да публикува и продаде тиражите на две свои книги, което допълнително допринася за заетостта й.

„Не съм очаквала, че ще бъда работещ от вкъщи родител“, казва тя и добавя, че да се справя с работата и родителството едновременно се е оказало доста голямо предизвикателство.

„Не мисля, че доскоро хората разсъждаваха особено много по въпроса за хоум-офиса, защото все още имаме наложени онези граници между работата и дома. А когато ги смесиш, нещата наистина стават много странни“.

Тя си спомня как веднъж трябвало да направи журналистическо интервю с детектив относно тежък криминален случай на убийство. За да има възможност да проведе разговора на спокойствие, тя решила да пусне филма „Херкулес“ на децата си, така че те да се занимават с нещо, докато тя прави запис.

През цялото време си мислех „О, нещата се получават страхотно“… Докато не преслушах записа и не установих, че събеседникът ми през цялото време е чувал на фон звука от филма. Изпитах срам. А има толкова много подобни моменти“.

От началото на пандемията, Лайз пуска статуси в Twitter, в които дава съвети на родителите как да се справят с работата от вкъщи, когато децата са постянно у дома.

Тя се фокусира върху практични съвети, например да използваш таймер, за да си осигуриш тишина, да оставиш места у дома, където децата да правят, каквото искат и да цапат на воля, да създадеш ъгълче за прихапване, от което да се самообслужват, когато огладнеят.

Един от съветите й е, че е напълно в реда на нещата всъщност да не наблюдаваш постоянно децата, докато си играят.

Въпреки че е важно да си на разположение за своите деца, Лайз подчертава, че да им дадеш лично пространство, в което те сами да се развиват, е още по-важно. Тя самата еизраснала със седем братя и сестри и е получила домашно образование.

„Някои от най-хубавите моменти от моето детство са се получавали, когато ми е било скучно и е трябвало да измисля как да си запълвам времето“.

През Insider тя обяснява, че нейната майка я е оставяла да играе с братята и сестрите си без никакво наблюдение. На нея й е било позволено да развива своето въображение, което и днес й е полезно в работата й като писател.

„От всички неща, които пожелавам на своите деца, най-много искам те да имат онези красиви моменти, в които сами прекрачват в друг, въображаем свят“.

Тя съветва родителите да не бъдат толкова вторачени в децата си и да игнорират огромното количество информация, която ги насърчава да са отдадени нон-стоп на малките.

„Приемете го като съвет от някой, който е получил домашно образование – най-доброто, което можете да направите за своите деца, е да ги оставите на мира – сами. Разбира се, чудесно е да намирате време за вашите деца, но също така е чудесно и да не намирате такова. И те ще са ок.“

Тя казва, че всеки който работи от вкъщи с децата, има нужда от почивка от време на време.

„Осъзнах колко уморително е всичко това и колко много имам нужда да зарежа дома си и да си почна. Намерих приятели, които можеха да ме заместват за малко и наех детегледачка, която работи при нас и досега“.

„Очакванията към майките не са се изпарили. Всъщност са станали повече. Затова съветът ми към тях е: направи всичко, което можеш да направиш за децата, но понякога е най-добре просто да ги оставиш. Те са умни малки човечета. Остави ги да проумеят това“.

Ето някои от съветите на Лайз Ленц за родителство и работа с малки деца от вкъщи:

„Искам да кажа, като някой, който е учил у дома почти до гимназията – абсолютно е ок, да оставиш децата си да се вихрят ненадзиравано по цял ден. Ученето се случва по много различни начини. Не е нужно да повтаряш училището. Твоите деца ще пораснат и ще бъдат добре. Написала съм две книги“.

„И още нещо: прекарах по-голямата част от детството си, играейки си с боклука в реката – ок е“.