Комбинацията на вкусове може да бъде нож с две остриета. В единия случай получаваме зле скалъпена кулинарна самоинициатива, а в другия нещо доста приятно. Днес ви предлагаме рецепта, попадаща във втората група – мармалад от ягоди и люти чушки. В разгара на летния сезон, нима има нещо по-приятно от лека закуска от препечена филия с мармалад и чаша горещо кафе или чай?
Ако сте от хората, които обичат да експериментират и намират време за това, вижте следващата сладко-пикантна рецепта, която ще изкуши сетивата ви. Още повече, слушайки прогнозата за времето в последните седмици, лятото на 2018 г. поразително напомня буркан с мармалад от ягоди и люти чушки:
Необходими продукти
1 кг ягоди
1 малка сушена люта чушка
1 чаена лъжичка настърган пресен джинджифил
1 кг Желираща захар Захира
1 чаена лъжичка едросмлян черен пипер
Начин на приготвяне
Измийте ягодите, подсушете ги добре и махнете дръжките.
Нарежете половината от тях на едри парченца и ги сложете в тенджера, а останалите накълцайте на дребно и ги добавете към тях.
Почистете лютата чушка и махнете семките.
Накълцайте я добре, прибавете го с джинджифила към ягодите и разбъркайте добре. Смесете всичко с желиращата захар и го сложете на котлона да заври.
Гответе в продължение на около 7 минути. Проверете гъстотата на конфитюра. Ако е стегнала, добавете черния пипер.
Изсипете в бурканчета и затворете добре.