Тайната на италианската кухня

| от Ива Михайлова |


Ако любовта на мъжа минава през стомаха, то любовта на италианците е претворена в тяхната храна, превърнала се в страст за хиляди култури по цял свят. Ако някой ви каже, че не обича пица или прошуто, то или е луд, или просто няма вкус.

Вдъхновени от истинския и разнообразен вкус на италианската кухня, Kaufland обогатяват постоянния си асортимент от автентични италиански продукти с още предложения (които за по-коректно ще наречем „изкушения“) в рамките на специалните италиански дни. А ние с удоволствие избрахме най-любимото ни от голямото италианско разнообразие, за да ви разкрием тайните на италианската кухня в нейния най-голям блясък.

„Не само с хляб ще живее човек“ – пише в Библията, а италианците биха добавили „а и с паста и пица“. Това обаче изобщо не изчерпва необятните дебри на италианската кухня, за която неслучайно още през 1891 година известният гастроном Пелегрино Артузи пише книгата с рецепти „Науката в кухнята или изкуството да се храниш добре“.

Защото в Италия яденето не е просто да си залъжеш глада и да хапнеш един сандвич в обедната почивка – тук всеки обяд и вечеря е култ към храната, която благодарение на качествени продукти и семпли, но точни рецепти, се превръща в неземна наслада за небцето.

Преди двайсетина години, във времето, когато България бе считана за „държава с риск“, дипломатите от италианското посолство с тирове поръчваха от Италия всички необходими хранителни продукти за ежедневието – салами, мляко, кашкавал, паста, домати, месо.

От България купуваха единствено хляб. Днес картината е коренно различна и вече и у нас можем да се радваме на много италиански продукти с високо качество и на достъпни цени.

В случая италианското разнообразие от блаженства за небцето откриваме в Kaufland. Там намираме вълшебния „долче“ вкус на класическата италианска кухня, в която храната се превръща в истински ритуал с неговите свещени компоненти – като се започне от различните видове прошуто, през пастата и пицата, та чак до кафето, което никога не бива да наричате „еКспресо“ в присъствието на италианец.

Всички тези италиански изкушения можете да откриете в постоянния асортимент на Kaufland, който от 16 до 22 април включително компанията обогатява с още автентични предложения.

IMG_6303-обработена
Но ако италианската храна е религия, то не бива да бъдем голословни спрямо нея, затова ще си позволим да разкрием основните закони на италианската кухня.

Италианската кухня е много разнообразна като нейните традиции сериозно варират в зависимост от това в коя област се намирате. В Южна Италия, например, не ядат качамак – полента, и по-рядко готвят ризото, докато в Северна Италия тези ястия задължително присъстват поне веднъж седмично на трапезата.

Характеристика на италианската кухня е нейната семплост – ястията не са сложни, не са претруфени и са много вкусни. Неслучайно по целия свят е пълно с италиански, а не с норвежки ресторанти, например. Не че имаме нещо против норвежците.

Между другото Парма – градът, от където произлиза италианското прошуто крудо, един от най-известните му видове е именно прошуто ди Парма, стана седалище на европейската Агенция за контрол над храните, в конкуренция именно с норвежкия град Хелзинки. Тогава италианският премиер Силвио Берлускони шеговито отбеляза: „Какво може да яде човек в Хелзинки освен солено еленско месо“.

И така, всички обичаме Италия и сме съгласни, че италианската кухня е върхът. Но как изглежда една типична италианска вечеря?

Яденето започва с предястие – антипасти, в компанията на леко пенливо вино като просеко или коктейл Aperol Spritz, който се приготвя от просеко, аперол и сода. В много италиански заведения се предлага т.нар. аперитиво – коктейл или чаша вино, съпроводени с разни банички, соленки, маслини, чипс и други разядки.

Като предястия може да предложите колбаси – италианската шунка – прошуто е в две разновидности – „крудо„, приличащо на суров свински бут, и прошуто кото – аналог на българската шунка. И двата вида са част от постоянния асортимент на Kaufland, така че каквото и да стане, винаги можете да блеснете с познания в италианската кулинария дори пред неочаквани гости.

Друг известен колбас е италианският салам Наполи, както и спек, което не значи шпеков салам. Като предястие се предлагат и сирена – пармиджано или грана падано, чиято тайна е продължителният период на узряване – поне 24 месеца.

От южните специалитети препоръчваме биволската бурата. Тя идва от областта Пулия, с регионален център град Бари, намира се точно на токчето на Ботуша. Буратата прилича на моцарела, но е нещо по-различно, отново прясно сирене, което се прави от краве мляко и сметана. Тя е много подходяща за салати и пица.

След предястието следва първото ядене, което не е супа, а чиния паста или ориз. Пастата най-често е с доматен сос, за който можете да използвате млени домати или както се прави в Сицилия – сушени домати.

Рецептите са безкрайно много, разбира се. Най-честите подправки са чесън, босилек и сирене пармиджано или пекорино. Пастата се вари ал денте – тоест следи се точно да ври определеният брой минути. Същото важи и за ориза Карнароли, специален вид ориз, най-подходящ за приготвяне на ризото, който се отличава от оризът Арборио. Той носи името на своя създател – господин Карнароли, който получил този сорт след кръстоска от различни видове ориз.

Основното ядене е месо или риба с гарнитура. Известен в Италия, но рядко използван у нас зеленчук, е артишокът. Освен вкусен, той съдържа и много ценни вещества. В Северна Италия обичат много и аспержи. За гарнитура се ползва и цикорията.

Накрая идва ред и на десерта, поднесен с хубаво десертно вино. Най-известното е тирамису, което се прави от бишкоти, маскарпоне и кафе. Тук е моментът на силните алкохолни питиета. Италианците пият ракия за диджестив в края на яденето, така тя помага на храносмилането.

IMG_6297-обработени
Ракията – грапа е популярна в Северна Италия, тя винаги е гроздова и не е ароматна, а прозрачна на цвят. На юг от Рим ще ви почерпят с лимончело. Най-хубавото е, че в рамките на специалните италиански дни в Kaufland можете да намерите и двете. Ако търсите начин да се докоснете до италианската кухня истински, то не трябва да пропускате ракията грапа – това е италианският еквивалент на българската ракия, която е неизменна част от трапезната ни култура.

Иначе италианците пият най-вече вино, червено или бяло, като те са майстори на пенливите вина. Макар и да не е традиционна италианска напитка, местната италианска бира е много хубава и не отстъпва на своите немски колеги. Най-разпространени са марките Nastro Azzurro и Peroni. Противно на нашите обичаи, италианците пият кафе и след вечеря – дори и в полунощ, именно като дижестив.

IMG_4104-обработена
Едно е сигурно, каквото и да опитате от италианската кухня, няма да съжалявате. Неслучайно любовта към Италия пламва бързо и остава за цял живот. А най-хубавото е, че днес Италия е само на една ръка разстояние от вас.

От 16 до 22 април Kaufland обогатява богатия си асортимент от разнообразни италиански продукти с още автентични предложения на специални цени. За повече информация, можете да посетите най-близкия хипермаркет Kaufland или да посетите kaufland.bg.