Рецептите на MamaMia: Агнешко в патладжан

| от Росица Гърджелийска |

Всеки обича класическото печено агнешко с придружаващата го дроб сарма за предстоящия Гергьовден. Но за тези, които искат да пробват нещо малко по-различно, днес в рубриката ни с рецепти предлагаме сочно, леко пикантно агнешко с богат аромат на чесън и джоджен, скрито във фин и нежен патладжан.

Нужни продукти:
1 агнешки джолан
2 глави лук
1 червена чушка
3 скилидки чесън
1 люта чушка
1 ч.ч. бяло вино
зехтин
сол
черен пипер
джоджен
2 патладжана

DSCN5233

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука, чесъна, чушката и лютата чушка.

Поръсете джолана със сол и черен пипер и го запържете от всички страни в малко зехтин

Преместете джолана в тава с капак или йенска тенджера, изсипете зеленчуците и залейте с виното.

Поръсете с джоджена, добавете още малко сол и разбъркайте добре.

Печете в умерена фурна около 2 часа, после отхлупете и продължете да готвите още час.

След като агнешкото е готово, го извадете от фурната, обезкостете го и с лъжица леко го намачкайте заедно със зеленчуците.

DSCN5232

Нарежете патладжана на много тънки ленти, намажете с малко зехтин и ги изпечете върху хартия за печене, за да не залепнат. Патладжана ще се сготви бързо, тъй като е нарязан на тънко, затова внимавайте да не го изгорите.

Подредете по 4 ленти патладжан във формата на кръст и по средата сложете от агнешкото със зеленчуци. Завийте всяка страна, така че да стане красиво вързопче. Намажете отгоре с мазнината от печеното и запечете на горен реотан няколко минутки.

Поднесете с магданоз и пресен лук.

 
 


Повече информация Виж всички