Всеки обича класическото печено агнешко с придружаващата го дроб сарма за предстоящия Гергьовден. Но за тези, които искат да пробват нещо малко по-различно, днес в рубриката ни с рецепти предлагаме сочно, леко пикантно агнешко с богат аромат на чесън и джоджен, скрито във фин и нежен патладжан.
Нужни продукти:
1 агнешки джолан
2 глави лук
1 червена чушка
3 скилидки чесън
1 люта чушка
1 ч.ч. бяло вино
зехтин
сол
черен пипер
джоджен
2 патладжана
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука, чесъна, чушката и лютата чушка.
Поръсете джолана със сол и черен пипер и го запържете от всички страни в малко зехтин
Преместете джолана в тава с капак или йенска тенджера, изсипете зеленчуците и залейте с виното.
Поръсете с джоджена, добавете още малко сол и разбъркайте добре.
Печете в умерена фурна около 2 часа, после отхлупете и продължете да готвите още час.
След като агнешкото е готово, го извадете от фурната, обезкостете го и с лъжица леко го намачкайте заедно със зеленчуците.
Нарежете патладжана на много тънки ленти, намажете с малко зехтин и ги изпечете върху хартия за печене, за да не залепнат. Патладжана ще се сготви бързо, тъй като е нарязан на тънко, затова внимавайте да не го изгорите.
Подредете по 4 ленти патладжан във формата на кръст и по средата сложете от агнешкото със зеленчуци. Завийте всяка страна, така че да стане красиво вързопче. Намажете отгоре с мазнината от печеното и запечете на горен реотан няколко минутки.
Поднесете с магданоз и пресен лук.