Седем стъпки към по-зелено родителство – I част

| от MamaMia |


Децата са най-силният стимул за промяна. Много въпроси, които неглижираме преди да се появят те, завладяват вниманието ни, когато започнем да мислим за бебе или вече го прегърнем. Осигуряването на възможно най-добро начало за живота на малкия човек неизбежно стига до мисли за здравословна и чиста среда.

Дори до този момент здравословният или екологичносъобразният начин на живот да не са били тема за нас, различни идеи си проправят път в съзнанието.

Започваме да мислим за натурална козметика и био храни, за боди от органичен памук и разглеждаме шишета без Бисфенол (- А, каквото и да е това.) Ако се чудите от къде да започнете, тези седем стъпки ще ви помогнат да начертаете своя пътека, съобразно собствените си нужди и потребности и тези на семейството си.

1. По-малко вещи, повече общуване

Ако скоро ви предстои да родите, вече вероятно сте попадали на дългите списъци със задължителни покупки за бебето. Особено ако очаквате първото си дете, вече сте готова да се доверите на най-дългия сред списъците, за да сте спокойна, че ще бъдете добре подготвена при появата на бебето. Планирате да кърмите, но вече сте избрала помпа, стерилизатор и комплект шишета. Може никога да не ви потрябват, както и трите различни залъгалки, които накрая избрахте сред десетките видове в магазина. А най-различните задължителни аксесоари, сред които четки и гребени (бебетата нали се раждаха с малко коса?), както и комплекти за маникюр и педикюр, имат нужда от нов шкаф, в който са ги съберете.

Много от вещите, които в магазина ви убеждават, че са крайно необходими, никога няма да ви потрябват. Други биха ви потрябвали и ще използвате за кратко. От екологична и финансова гледна точка е по-оправдано да вземем назаем или да купим втора ръка тези от тях, които не се налага да са нови.

С част от покупките може да изчакате и да ги закупите само при нужда – както е например с помпата за кърма, стерилизатора и шишетата. Ако кърмите, е вероятно да нямате нужда от тях. Да избираш количка в продължение на месец и накрая бебето категорично да отказва да стои в нея, е много вероятен сценарии. Шезлонгът и люлката също може да не му харесат и изведнъж домът се оказва затрупан с вещи, които не използвате, защото всъщност повечето бебета предпочитат да бъдат гушкани пред всичко останало. Слинг или ергономична раница за носене може да се окаже най-сполучливата ви покупка.

Може би вече си представяте как ще обзаведете детската стая и дори може да видите как бебето ви спи сладко в красиво креватче с балдахин.

Ако планувате ремонт за нова детска стая, отложете го с няколко години. За да спите през първите месеци от съвместния живот с бебето, най-добре изберете легло, което може да разположите възможно най-близко до спалнята си. В случай, че планирате да кърмите, е хубаво едната преграда да се маха и да има вариант да залепите детското легло за своето. Защото е много вероятно след месеците разглеждане и избиране, накрая детското легло да остане неизползвано и да предпочетете да вземете бебето до себе си на спалнята.

Избирането на множество предмети, които е съмнително до колко ще ви потрябват, поглъща много време и внимание. Това е ресурс, който може да вложите в това да се порадвате на бременността (която всъщност свършва много бързо), да общувате с бебето и хора, които ви карат да се чувствате добре, да се подготвяте емоционално за раждането и родителството.

След първоначалната еуфория със списъци преди появата на бебето, започва истерията с детските играчки. Близки и познати ще ви затрупат с много от тях, вие вероятно ще искате да купите и нови, и нови. Но децата нямат нужда от много играчки, имат нужда от игра. Понякога играчките са проблем за играта. Децата се забавляват прекрасно с предмети от домакинството и най-вече с добра компания.

По-малко вещи, повече общуване е най-сигурният път към детските усмивки.

Може би сте чували за понятието „хедонистична адаптация“ – склонни сме да се адаптираме към удоволствие и много скоро това, което ни е носило голяма радост, се превръща в даденост и вече имаме нужда от нови стимули. Това важи както за възрастните, така и за децата. Много скоро играчката, която е предизвикала голяма еуфория, ще бъде забравена в някой ъгъл. И ако търсим задоволяване на детската потребност от удоволствие чрез вещите, много скоро ще бъдем разочаровани, че даваме много пари, а „то не обръща внимание на нищо“. Опитайте с внимание и съвместна игра и ще забележите как се преобразява детето ви.

2. Кърменето е здравословно и екологично

Всички знаем, че кърмата е най-добрата храна за бебето – богата на хранителни вещества и здравословна. Но по-рядко се говори за това колко екологично е всъщност кърменето.

Кърмата е възобновяем ресурс, който не се нуждае от опаковка или доставка и не оставя никакви отпадъци по време на производството. Кърменето намалява глобалното замърсяване, като намалява използването на ресурси и енергия, необходими за производството, преработката, пакетирането, разпространението, популяризирането на адаптирано мляко. Освен това спестява много средства на семейството, а и на обществото. Само заради адаптираното мляко, шишетата и всички аксесоари, които се закупуват при изкуствено хранене, семейството спестява значителна сума когато бебето се кърми.

Потенциалните финансови ползи обаче са много по-големи – кърмените деца са по-здрави и по-рядко се налага да бъдат лекувани и хоспитализирани, родителите им по-рядко излизат в болнични. Ползите за здравето се простират и в зряла възраст, като е установено, че кърменето оказва протективен ефект за развитие на заболявания като диабет, рак на гърдата, рак на матката, алергии и други заболявания, които струват значителен обществен финансов ресурс.

3. Стоки за многократна употреба срещу стоки за еднократна употреба

Стоките за еднократна употреба са екологичният бич на нашето време. Дори ако преди появата на бебето сте използвали доста стоки за еднократна употреба, купищата отпадъци от детски стоки за еднократна употреба могат да ви уплашат.

Начело са еднократните пелени, които ще захвърляте в коша няколко пъти на ден. В рамките на година ще използвате хиляди и това ще ви струва хиляди, буквално. Само за една година. За разлагане на отпадъците, произведени през тази една година ще са необходими няколко века. А повечето деца използват еднократни пелени по-дълго от 12 месеца.

Но освен екологичния отпечатък, който имат еднократните пелени, те се свързват и с непосредствен негативен ефект за бебето – кожата му е в непрекъснат контакт с химикалите от пелените, кожата се дразни и спарва и по-често се наблюдават кожни проблеми. Пелените оказват влияние и върху уменията на детето да разпознава сигналите на тялото си и да започне да използва гърне. При момчетата фактът, че температурата под памперса е по-висока се свързва с потенциални рискове за тестисите.

Каква е алтернативата?

Пелени за многократна употреба. Не си представяйте задължително пелените, които са използвали бабите ви. Днес се предлагат много различни модели от естествени и изкуствени материи, от няколко части или „всичко в едно“. Освен че са екологични, те са и много красиви. Един от малкото им недостатъци е, че са по-обемни. Ако решите да опитате с многократни пелени, но не знаете с какво да започнете, и в България се предлагат тестови пакети под наем. Използвайки няколко различни типа и марки пелени може да прецените кои са най-удобни за вас и бебето ви.

Ежедневно в грижите за бебето се използват – влажни кърпички, еднократни подложки, еднократни лигавници и т.н. Поне у дома може спокойно да се заменят с такива за многократна употреба.

По данни на Европейската комисия повече от 80 на сто от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Покрай захранването ще се сблъскате с многоцветни пластмасови лъжици, чаши, купи, мрежички (за плодове) и какво ли още не. Макар че метална малка лъжица и метална купичка (като тези за приготвяне на крем карамел) да са напълно достатъчни за начало на захранването. Освен металните прибори, които са с много дълъг живот, екологични алтернативи са бамбуковите и „пластмасовите“ съдове от нишесте. Техният живот обаче е много по-кратък.

Пластмасовите предмети за еднократна употреба си остават един от най-големите замърсители в домакинството. По тази причина Европейският парламент иска след 2020 г. да се забрани употребата на пластмасови чинии, чаши, кутии, прибори, сламки, клечки за уши и други, тъй като те представляват 70 % от всички отпадъци в Световния океан. Микропластмаса се открива в телата на много морски обитатели, както и в готварската сол. Чрез храната я поемаме и все още не знаем какви ще са последиците върху здравето ни.

Намирането на алтернатива на всичката тази пластмаса не е просто въпрос на личен избор.

Чантите за многократна употреба могат изцяло да заместят тези за еднократна, въпрос на организация е. Пластмасовите сламки за еднократна употреба, които са много любими на децата, могат да бъдат заменени от метални и бамбукови сламки. Предлагат се също пластмасови за многократна употреба и стъклени.

Използването на собствена бутилка за вода, кутия за обяд, както и чаша, в която дори навън може да помолите да ви направят топла напитка, е малка стъпка, с която се спестява сериозно количество отпадъци в лицето на бутилки и прибори за еднократна употреба. А и чувството да пиеш кафе от собствената си чаша е много по-приятно. Когато използваме бутилки, чаши и кутии за многократна употреба се грижим за здравето си, не създаваме отпадъци и даваме пример на децата си. Последното има шанс да е най-успешната ни стъпка в създаването на зелени навици в децата.

Останалите препоръки очаквайте в „Седем стъпки към по-зелено родителство – II част“


Повече информация Виж всички