Какво да правим, когато детето лъже

| от MamaMia |


Почти всички деца лъжат понякога, но има моменти, когато родителите не знаят как да реагират на криенето на истината или на измишльотините. Някои възрастни се объркват, ядосват се или започват да се самообвиняват, че са сбъркали с възпитанието. Именно за да предотврати родителското объркване, австралийският експерт доктор Джъстин Коулсън разработва система от пет действия за безболезнено приемане и справяне с лъжите на децата. Самият доктор Коулсън, който е баща на шест деца, обяснява в публикация за Daily Mail, че лъжата е нормална част от порастването. Той също така твърди, че да лъжеш е логично действие и показва интелигентност.

Но детските лъжи също така са индикатор за това, че децата се страхуват от нас или не ни вярват.

Ето основните причини децата да лъжат и да си измислят:

– За да скрият нещо, което би ги вкарало в проблем
– За да видят как ще реагирате
– За да украсят някоя история
– За да видят какво ще стане, като се преструват, че нещо, което се е случило в някоя история, е истина
– За да привлекат внимание и да звучат по-интересно
– За да получат онова, което искат
– За да не засегнат нечии чувства (това са така наречените „добри лъжи“)

А ето и интелигентни начини за реакция, когато разберете, че детето лъже:

1. Не се паникьосвайте

Въпреки че да хванеш детето си в лъжа може да бъде фрустриращо, всъщност скриването на истината е нещо напълно нормално в дадена възраст. Запазете спокойствие и си спомнете, че една от основните мотивации децата да лъжат е, защото искат да избегнат наказание.

2. Не задавайте въпроси за очевидни неща

Според доктор Коулсън никога не трябва да задавате въпроси, на които вече знаете отговора. Например, ако синът ви е омазан до уши в шоколад, няма особен смисъл да го питате „Ти ли изяде шоколадовата торта?“. Той, естествено, ще отговори „Не“. Вместо това кажете: „Виждам, че си хапнал шоколадова торта. Сигурно си бил гладен!“. След това направете пауза и попитайте: „Как мислиш – доволен ли съм или съм разстроен? Защо е така? Какво да правим следващия път?“.

3. Поздравете детето за честността

Според детския психолог да се отбелязва по специален начин когато детето казва истината, действа много мотивиращо, независимо че то си е признало за някаква беля и грешна постъпка.

Наградете честността му, като кажете „Наистина оценявам, че ми казваш истината за тази лоша постъпка“ и обсъдете заедно как да се поправи проблема и по-добре да се справите с подобни ситуации в бъдеще.

4. Накарайте ги да обещаят да не лъжат

Според доктор Коулсън децата лъжат по-малко, ако преди това са дали обещание да казват истината. Уговорете се, че ще бъдете открити и честни един с друг. Важно е също така да не наказвате децата прекалено строго. Пак помнете: страхът от наказание е основен мотиватор да се лъже.

5. Давайте положителен пример

Децата наблюдават всичко, което правим и казваме, което означава, че е важно да се държим по начина, по който очакваме и те да се държат. Ако вие казвате на приятел, че имате уговорка, а просто не искате да се виждате с него, и детето чуе това – нищо чудно и то да изкопира модела на лъжата. Всяка неистина от ваша страна ще бъде пример за поведение и детето ще го копира.


Повече информация Виж всички