Обичате ли приказки? А вкусна храна? Съчетаваме ги отлично в рецептите на Le Poulet - френското приказно пиле, отгледано в България.
Le Poulet се отглежда в чист български район – село Баня до язовир Жребчево, и расте по доказаните стандарти на френските производители, а френската кухня открай време държи особено много на качеството на всеки продукт в рецептите си, особено когато става дума за месо.
Предлагаме ви поредната приказна рецепта с Le Poulet. Насладете й се...
И като полегна красавицата, и като му дръпна един сън. И като заспа цялото царствo... Цели сто години. Принцът знаеше историята за спящото царство и препускаше бързо, за да спаси девойката. Пристигна в двореца и, видимо притеснен, че принцесата може би е гладна, запретна ръкави. И вместо да се качи при нея, седна в кухнята и приготви приказно пиле с вино. Като тънък познавач, принцът беше подготвен с Le Poulet и бутилка чудно бургундско вино. За да е сигурен, че нищо не пропуска, той си повтаряше на глас продуктите:
- 1 пиле Le Poulet 1.5 кг
- 100 г брашно + 2 с.л. за соса
- 80 г бекон
- 1 с.л. зехтин
- 1 морков
- 3 големи глави лук шалот
- 4 скилидки чесън
- 400 мл червено вино
- 200 мл пилешки бульон
- 3-4 клонки пресен магданоз
- ½ ч.л. сушена мащерка
- 1 дафинов лист
- 190 г перлени лукчета от консерва
- 3 с.л. масло
- 250 г дребни гъби
- 3-4 клонки прясна мащерка
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
С повелителен тон, както приляга на един истински принц, написа и рецептата, за да я помнят и приготвят и следващите поколения.
Отделете бутчетата и гърдите на пилето, като отделите горните от долни бутчета, а гърдите разрежете на две. Отделете крилцата и махнете крайното парче, което е без месо. Подправете месото със сол и черен пипер. Оваляйте парчетата пилешко в брашното, махнете излишното и оставете настрана.
Нарежете бекона на кубчета и го запържете до златисто на средно висока температура, в сух тиган, докато стане хрупкав. Извадете в чиния и оставете настрана. В тигана от пърженето налейте зехтина и запържете пилешкото от всички страни докато стане хрупкаво. Извадете в голяма чиния. Намалете котлона до средна температура и сложете нарязаните на кубчета морков и шалот. Посолете и гответе 4-5 минути, докато зеленчуците омекнат. Сложете нарязания на филийки чесън и гответе 30 секунди. Налейте виното и бульона и кипнете.
Разбъркайте добре, за да деглазирате тигана и прибавете ситно нарязания магданоз, мащерката и дафиновия лист. Върнете месото и бекона в тигана. Покрийте с капак, сложете във фурната и печете 1 час и 15 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна. В тиган сгорещете 1 с.л. масло и сотирайте нарязаните на филийки гъби, докато започнат да се карамелизират. Добавете отцедените перлени лукчета и оставете на котлона, за да се затоплят.
Прехвърлете пилешкото в плато за сервиране и покрийте с фолио. Извадете дафиновият лист, прехвърлете соса от готвенето в касерола и махнете мазнината, която се образува на повърхността. В малка купа смесете останалите 2 с.л. масло и останалото брашно и разбъркайте до получаването на паста. Смесете със соса от готвенето и кипнете. Гответе около 2 минути, прибавете гъбите и лукчетата и разбъркайте. Сервирайте пилето върху канапе от картофено пюре, полейте със соса и поръсете с листа прясна мащерка.
– И не забравяйте! Маринованите лукчета отцедете и накиснете в студена вода за 30 минути, за да олекотите малко вкуса на марината. Може да ползвате и замразени лукчета.
Принцът се качи в стаята на красавицата и фантастичен аромат завладя покоите ѝ. Той я целуна, както следва да е в една приказка, и тя отвори очи.
– Бих искала да хапна нещичко.
Още приказни рецепти може да откриете наlepoulet.bg.