Наръчник за свръхпретоварени майки

| от Емилия Седевчова |


За една майка, преуморена след дълъг работен ден или ден в дундуркане и успокояване на ревящо бебе, няма по-блажен момент от този, в който вечер е приспала децата. Тогава, ако е свършила с повечето си домакински задължения, може и да отдели малко време за себе си.

Да си вземе дълъг, топъл душ (не повече от десет минути!) и блажено излегната на дивана да се опита едновременно да навакса с модерния сериал, за който все не остава време, да прелисти започнатата преди месец книга, да си епилира краката и да поприказва с мъжа си, и всичко това – малко преди да е заспала от изтощение.

И ако и вие имате едно или повече деца,  препускате през доста динамично ежедневие и често балансирате с по няколко задачи едновременно, а не сте от късметлийките с бавачка, чистачка и готвачка, значи поне в някакъв момент от живота си ви се е случвало да се чувствате така и знаете за какво говоря.

Има как поне малко да облекчим тежестта на ежедневието си и не, не ви продавам „бързо и лесно решение“, нито „само сега и на невероятна цена”, която задължително ще завършва на 99ст., а напълно безплатно предлагам някои организационни съвети от опит, с които малко да отнемем от тежестта му. А те са следните:

1. Забавете темпото.

Няма как да сме перфектните домакини, майки и съпруги, винаги да сме в отлична физическа и емоционална форма и всеки уикенд да правим курабии за съседите, като в същото време градим невероятна кариера. Вярно, случва се по филмите, но в реалния свят е доста по-сложно, да не кажа невъзможно. И ако не си поставяме неизпълними цели и не сме перфектни на всяка цена и във всичко, може да ни остане повече време за любимите хора и за нас самите.

2. Поделяйте си отговорностите с таткото.

Много често мъжете ни проявяват желание да помагат и да участват повече в домакинските задължения. Да, те не правят всичко перфектно, каквото трябва да бъде според нашите разбирания или завишени критерии, но се справят сносно. Можем да им дадем шанс да ни отменят повече и по-често, така ще имаме малко повече време за себе си и в същото време ще сме по-добри майки и съпруги, защото няма нищо по-ужасно от изнервена и недоспала жена. Това е повсеместно разпространено мъжко мнение, а и не само.

3. Включете и децата в домакинските задължения колкото може по-рано.

Да, в началото ще е повече труд за вас самите, за да пооправите тайничко това, с което те са ви „помогнали“, но чрез тези усилия инвестирате в бъдещето на едни по-самостоятелни, по-отговорни и трудолюбиви деца. Допълнителен бонус е, че докато те помагат с домакинската работа и вие ще „открадвате“ по някой миг свободно време. От друга страна, като участват в домакинските задължения, разбира се, според възрастта и възможностите си, самите деца ще се чувстват пълноправни членове на домакинството, а и ще ценят повече вашия труд, защото ще го осъзнават.

4. Създайте си рутина – дни за чистене, за готвене, за пране и гладене.

Няма да свърши светът, ако домът ви не е в изрядно състояние и не всеки предмет е на мястото си. Отделете повече време да му отпуснете края в компанията на любимите си хора, за да изгледате някой приятен филм, а защо не и да изиграете настолна игра или да се разходите в парка,  вместо да бършете прах всяка вечер, или да приготвяте тристепенно меню.

Вижте още: 

Перфектна домакиня? Искам, но нямам желание

5. Планирайте задачи си за деня така, че да отделяте и мъничко време за спорт или друго любимо на вас занимание.

Така например, като закарате децата след училище на уроци по езици, пиано, рисуване или спорт, можете да се възползвате от отворилия се „прозорец“ и да отидете на фитнес, на йога или пък на курс по грънчарство, готварство или каквото друго обичате. Ще се чувствате презаредени и отпочинали, с нови сили и енергия.

6. Отделяйте достатъчно време за сън.

Звучи неизпълнимо и понякога наистина е така, но не трябва да пропускаме нито една възможност за повече сън и почивка. Без достатъчно сън няма да можем пълноценно да изпълняваме задачите си и, в крайна сметка, ще сме много по-нетрудоспособни и пренапрегнати, а от това не губим само ние, но и любимите ни хора.

7. Пазете силите си и не стигайте до крайности в намерението си да дадете най-доброто за семейството.

Може да сте имали доброто намерение да сготвите за всички нещо вкусно и здравословно, може и да ви е ден за това по програма, но ако се чувствате изтощени, по-добре пропуснете. Нищо няма да им стане ако веднъж хапнат сандвичи или си поръчате храна за вкъщи.

8. Приоритизирайте задачите си.

Ако ви чака спретната и не много малка купчина с дрехи за гладене, но детето има нужда от помощ с домашните, ясно е – ще помагате. А дрехите…? Е, погледнете точка 2 и включете таткото в това „приятно“ занимание.

Това са няколко прости правила, които помагат на мен и на мои приятелки за по-пълноценно и усмихнато ежедневие, дано помогнат и на вас. Защото семейството и децата са нашето голямо богатство, но здрави и отпочинали ние сме по-добри като родители, като съпруги, като хора. Можем да си направим този подарък от нас за нас и да се наслаждаваме на живота една идея по-ведро.

Вижте още: 

Изследване: няма как да скриете от децата, че сте стресирани


Повече информация Виж всички