Възможно ли е да не се изпокараме с роднините на Коледа?

| от Лилия Огнянова |


Да оцелееш по празниците без да се скараш с роднините си е голямо предизвикателство!

Може да се обичате много, да си липсвате още повече, ако живеете в различни градове, държави или континенти, но съберете ли се на едно място за повече от няколко часа, обстановката почва да се нажежава.

Радостта от срещата и празничната атмосфера постепенно се насищат от всеобщата превъзбуда, която често преминава в прекалено смели изказвания и неразумно отправени забележки, особено ако и алкохолът си е казал думата.

Всичко започва невинно с размяна на комплименти, споделяне на различни случки и кой какво прави с живота си, после изведнъж незабелязано се прокрадват тактичните и не чак толкова изказвания, започващи “аз винаги съм ти казвал/а”, “аз ако бях на твое място” и “ти сега защо правиш така, вместо еди-как-си”.

Постепенно се ескалира към далеч по-лични въпроси и коментари относно семейно положение – кой още е необвързан, кой женен, ама за неправилния човек, кой пък разведен, и ето че скандалът назрява.

Роднините живеят с разбирането, че общото родословно дърво и особено кръвната линия им дава неоспоримо и неограничено право да навлизат надълбоко в личния и неприкосновен живот на по-младите от тях, и разбира се, да се опитват да го пренареждат по свои виждания и вкус основно като дават изключително досадни и непоискани съвети. Също така и да съдят с лека ръка и безпощадна уста различните житейски избори.

И така, полека лека, неусетно почти, сте се изнервили, празничното настроение отстъпва място на раздразнението и ако сте с по-избухлив характер едва ли ще си замълчите, като почувствате, че околните са прекалили.

Ако пък сте по-интровертен тип, ще се сгушите в черупката си тихо и кротко, без да създавате излишна драма, но ще се чувствате дълбоко наранени и ще ви държи дълго време влага.

Има малка вероятност да сте от пълните непукисти, които се забавляват с хапливите и нетактични коментари на околните и да обърнете всичко на майтап или просто да смените темата.

Истината е, че това е най-правилният начин за реакция срещу неадекватни роднински изпълнения. В противен случай рискувате празниците да се бележат от грандиозен скандал и цялото старание, подаръци, атмосфера и т.н. да отидат по дяволите.

Има обаче и такива семейства, при които караницата е задължителна и някак пречистваща. Тя спомага да се освободи напрежението и след като отмине, всички са още по-задружни от преди.

Какъвто и да е вашият случай, опитайте се да си наложите воля и да си дъжите езика зад зъбите. По-трудно е да замълчиш, отколкото да се бориш с несправедливостта, но вече трябва да сте осъзнали, че срещу роднините битката е загубена. Те ще си бъдат винаги такива и винаги ще ни обичат по техния си начин, който може и да не ни харесва, но не означава, че не ни обичат 🙂

Весела Коледа и щастлива Нова година на всички, и да знаете – ако дават концерт на Веско Маринов, Лили Иванова или друга звезда, с която баба ви е слушала на абитуриентската си, задължително пуснете телевизора и оставете възрастната (и най-устата част) на семейството да тъне блажено в спомени и да не се занимава с вас поне за час и нещо.