8 разлики между момчетата и момичетата

| от Росица Гърджелийска |


Любопитни сте за стереотипите, които забелязвате в дребосъците си, или се чудите какво да очаквате, ако имате момче или момиче? Оказва се, че половите различия не са от голямо значение, въпреки че някои от тях започват още от утробата и продължават по време на детството.

От гледна точка на анатомия, разликата между момчетата и момичетата е очевидна. Но когато става дума за умственото развитие, неравеството между двата пола е всъщност много малко. Оказва се, че поведението и развитието зависят повече от житейския опит, отколкото от пола – за да може да достигне своя пълен потенциал, малкото сладурче се нуждае от много внимание и насърчаване.

В тази статия ще научите за това къде и колко полът е от значение в развитието на децата ни.

1. Разчитане на емоциите

Вярно или грешно: Момичетата по-добре разбират емоциите на други хора. Вярно! След преглед на над 100 проучвания, се оказва, че дори когато са още съвсем малки, момичетата са по-добри в това да разчитат емоциите на хората чрез техните изражения. Друго проучване показва, че бебетата момичета предпочитат да гледат лица, отколкото превозни средства, а обратното е по-валидно за момчетата. Въпреки че способността да се разчитат лица започва още с раждането, то е въпрос не само на природата ни, но и на отглеждането ни – тази разлика между половете е двойно по-силна при възрастни хора, отколкото при деца. Какво се крие зад тази разлика? Учени смятат, че се дължи на това, че често момичетата се учат да споделят емоциите си, докато момчетата се насърчават да ги подтискат, за да изглеждат силни.

Съвет:Както всички майки знаят, момчетата не са по-малко чувствителни от момичетата, така че още в самото ежедневие може да им покажете значението на емоциите. („Ядосан си, защото не може да стигнеш дранкулката“).

2. Пространствени умения

Една от причините момчетата като цяло да са по-добри в математиката от момичетата, е това, че имат преимущество, когато става дума за пространствените умения – или с други думи – способността да решават задачи включващи размери, дистанция и връзката между обекти. Въпреки че социалните очаквания играят голяма роля в тази полова разлика, проучвания сочат, че това различие започва още от много рано. Например – момченца на 3-4 месечна възраст могат да визуализират как изглежда обект, когато той се завърти, докато момичета на същата възраст все още не могат.

Съвет:Давайте на момичетата си различни конструктори, говорете си за числа, играйте на топка, а когато е достатъчно голяма, дори компютърни игри, с фокус върху уцелване на обект може да окаже добър ефект (ето това е добро извинение да се поиграе на Angry Birds).

3. Предпочитани играчки

Бебетата не разграничават играчките на „момичешки“ и „момчешки“ – проучвания сочат, а и много родители знаят, че момченцата обичат да си играят с кукли. Така че е абсолютно неправдоподобно да се мисли, че момчетата харесват багерчета, а момичетата комплект за готвене само защото обществото им казва така. Въпреки че маркетингови трикове и социалната среда на детските площадки и детските градини със сигурност влияе върху вкуса на подрастващото дете, има и много факти, сочещи, че около първата годинка започват да се проявяват вродени предпочитания към играчките.

Момичета, които са изложени на повече тестостерон в утробата на майката проявяват повече интерес към колички и камиончета. А в друго проучване с маймуни, ясно се вижда, че мъжките предпочитат играчки с колела, отколкото плюшени, а женските харесват и двата вида. Какво означава това за хората? Може да очаквате момиченцето ви да е по-отворено, отколко брат й, за това с какво иска да си играе.

Съвет:Разширете хоризонтите на видовете играчки на своето момче, като му предлагате най-различни неща, а не само стереотипните.

4. Физическа активност

Ако отидете на площадката със сигурност ще видите, че повече момчета тичат, играят с топка и скачат. Тази разлика започва още от утробата. След преглед на 46 проучвания, се оказва, че момчетата са по-активни, в сравнение с момичетата – повече се движат на повивалника, нетърпеливи са в количката и пропълзяват по-дълги разстояния. Въпреки че често родителите не забелязват такива разлики, много често най-активното дете е момчето, а най-неактивното – момичето.

Съвет:Независимо какъв пол, постарайте се да накарате децата да се движат повече – от танцуване вкъщи, до гоненица навън.

5. Агресия

Момчетата са по-физически агресивни от момичетата още преди да навършат 2 годинки. Учените казват, че пренаталния тестостерон е от голямо значение и че момчетата често си играят на нещо, което статистически е по-вероятно да им се случи на тях като пораснат, отколкот на момичета – физическа конфронтация. Но и момичетата не са ангелчета. Прохождащите момичета ритат, хапят и удрят 3 пъти повече, отколкото като тръгнат на училище (но дотогава и двата пола са вече социализирани и използват повече думите си, отколкото юмруците си).

Съвет:Малките момчета и момичета трябва да се научат на граници и затова бъдете непоколебими и приложете правилото на „без удряне“.

6. Ходене

Въпреки че много родители казват, че момчетата достигат по-бързо до умениякато сядане, лазене и ходене, много педиатри са убедени точно в обратното. Всъщност изобщо не е така. Проучване след проучване сочи, че няма голяма разлика между момчетата и момичетата, когато става дума за физическото развитие. И двата пола започват да ходят някъде между 9 и 16 месеца. Очакването момчетата да проходят по-бързо може би идва от това, че като цяло, когато са на 6 месеца, те са по-тежки и по-високи от момичетата на същата възраст.

Съдет:Погрижете се за заякването на мускулите на вашето бебе, като го оставяте повече време да лежи по корем и не прекалявайте с това, да ги държите твърде дълго в количка, шезлонг и др.

7. Говорене

Една стъпка, която момичетата и момчетата достигат по различно време е говоренето – момичетата започват да говорят около месец по-рано, отколкото момчетата, понякога още в първата половина на втората годинка. Също момичета на 18-24 месечна възраст имат по-голям речник от момчетата.

Съвет:Независимо момче или момиче, родителите трябва да говорят и четат много и често на бебетата си.

8. Учене на гърне

Момичетата хвърлят памперсите по-бързо отколкото момчетата, понякога много по-бързо. Докато момичетата започват да се учат на гърне между 22-30 месечна възраст, на момчетата може да им отнеме от 3 месеца до цяла година повече, за да усъвършенстват 28-те умения, които трябва да имат, за да могат да спрат памперсите завинаги – от това да могат 2 часа да издържат сухи през деня, до това да могат сами да се събуват. Момичетата като цяло могат да ходят по малка нужда сами на 33 месеца, но на момчетата обикновено им отнема до 37-и месец, за да стигнат до там. Най-голямата разлика между момчетата и момичетата – да седят мирно 5 минути, за да могат да се изходят по голяма нужда в гърнето – на момчетата им отнема 5 месеца повече от колкото на момичетата, за да се научат на това търпение.

Съвет:Дори момчето ви да не се научи на гърне до по-късна възраст, покажете му го някъде около 2-рия му рожден ден и го оставете да си играе с него. Никога не се знае, може да се вдъхнови да разбие статистиката.