Всеизвестен факт е, че една голяма част от чаровните бебета са злояди и периода на захранване е често труден и стресов. Важно е обаче човек да не се отказва и да се опитва да търси начини да накара лъжичката да премине презздраво затворената уста. Впечатляващо е колко силно може едно бебе да си стиска устните, ако не иска да яде пюре.
Бебешката храна обикновено се свързва с безвкусни каши и често хората се питат как изобщо могат да ядат подобна „гадост“. Не е задължително, обаче да е така. Храната може да им се овкусява с различни неща като копър, магданоз, босилек, чесън, лук, кокосово масло, зехтин. А щом храната е вкусна, тя не само че се усвоява много по-добре, но и гарантира широко отворена уста на всяко „ам“.
По-надолу ще откриете базови рецепти за най-основните неща при захранването, както и няколко идеи за закуска, обяд и следобедна закуска. През първите седмици от захранването бързо въведох някои подправки като копър, магданоз и чесън, защото забелязах, че именно тези вкусове силно привличат вниманието на бебето ми.
Основни рецепти:
Овесени ядки:
2 с .л. фини овесени ядки
200 мл вода
1/2 ч.л. масло, кокосово масло или 1 ч.л. кокосово мляко
Овесените ядки се сваряват с водата, като се бъркат непрекъснато, за да станат възможно най-пухкави и набъбнали.Варят се няколко минути, а накрая се добавя и мазнината. Разбърква се и се оставя да изстине. Трябва да се консумира възможно най-скоро след приготвянето, защото овесените ядки имат свойството да се втечняват като престоят по-дълго време.
Оризова или царевична каша
3 с.л. оризово или царевично брашно
250 мл вода
Масло или кокосово масло
Сложете брашното и водата в малка тенджерка и бъркайте непрекъснато докато заври и се сгъсти.
Добавете масло по избор и разбъркайте добре.
Бебешки хляб за сухари
200 мл топла вода
1 ½ ч.л. суха мая за хляб
400 гр брашно (аз използвам бяло, но може и лимец)
100 гр царевично брашно за месенето
3 ч.л. разтопено масло
Маята се разтваря във водата и се оставя 10 мин да шупне.В купа сипете брашното, направете кладенче и постепенно започнете да добавяте маята и маслото, като бъркате с лъжица. Сипете царевично брашно на плота,изсипете тестото и го замесете няколко минутки. Поставете тестото във форма за хляб или в тавичка за питка и го покрийте с кърпа. Оставете в топла, но изключена фурна 45 мин. да втаса. Включете фурната на 160 градуса и изпечете хляба за около 45 мин.
Покрийте с кърпа и го оставете да изстине напълно.
Нарежете на тънки филийки и ги изсушете във фурната на 100 градуса за около час.
Закуска
1. Овесени ядки с банан и кокосово мляко;
2. Попара с домашни сухари, масло и козе сирене;
3. Овесени ядки с масло и козе сирене;
4. Овесени ядки с масло и плод;
5. Попара с кисело мляко, банан и домашни сухари.
Обяд
1. Картоф, морков, зелена чушка, лук, чесън, копър и магданоз;
2. Картоф, морков, карфиол, броколи, копър и жълтък от пъдпъдъчо яйце;
3. Заешко със сладък картоф, тиквичка, зелена чушка и магданоз;
4. Пилешко със сладък картоф, карфиол, тиквичка и чесън;
5. Картоф, морков, тиквичка, коприва и сирене;
Следобедна закуска
1. Банан, авокадо, кокосово масло
2. Банан, авокадо, кокосово мляко и брашно от рожков
3. Оризов грис с круша и боровинки
4. Царевично нишесте с ябълка и нектарина
5. Оризова каша с ябълка, круша и череши