Рецепта за чътни от кайсии:
Необходими продукти:
1.5 кг пресни кайсии без костилки
2 скилидки чесън
1 малко парче джинджифил
350 г лук, накълцан
600 мл ябълков оцет
220 г кафява захар Захира
2 чаени лъжички сол
2 чаени лъжички синапено семе
1 чаена лъжичка смляна канела
1 чаена лъжичка индийско орехче
1/2 чаена лъжичка лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете кайсиите на парчета и смачкайте чесъна и джинджифила върху него.
Направете го в голяма тенджера и добавете всички останали подправки.
Поставете тенджерата да къкри за известно време, докато лукът и плодовете
омекнат и чътнито се сгъсти. Изсипете в бурканчета, затворете добре и го
използвайте в следващите седмици.