Как да избегнем дълг, предаден по полов път

| от MamaMia, по Women`s Health |


За връзките и отношенията в двойката мислим най-често в термините на романтиката: героите обикновено са миловидната Пепеляшка, която се превръща в принцеса, Очарователния принц, Добрата вълшебница и пр. Често забравяме обаче, че и в приказните истории живеят злодеи като Лошият вълк например.

Той например знае как да омайва със сладки приказки, но оставя след себе си емоционална разруха, а понякога и предаден по полов път дълг.

Когато се говори за двойки, рядко става въпрос за финансови проблеми, а те са съществена част от съвместния живот. И когато каним някого в живота си, не е зле да мислим и за финансовите задължения, които ще споделяме.

А проблемите от финансов характер, които могат да се появят, не са малко: от неплатени сметки или наеми до дългове от залагане (някои хора обичат да мечтаят).
Така че въпросът как да избегнем финансова криза след срещата с Принц, който се е оказал всъщност лош вълк, съвсем не е маловажен.

Защитете се

Експертите съветват, ако нямате финансова независимост от партньора, да си извоювате такава. А ако имате, да я пазите.
Това означава винаги да пазите някаква сума в личната си банкова сметка. Защитата предполага също така да не си отваряте съвместна сметка, преди ясно да сте се разбрали, да не споделяте кредитни карти или дългове, които не сте готови да поемете. Също така не е добра идея да имате съвместна телефонна сметка, поне докато не изчетете този текст докрай.

Настоявайте за прозрачност

По-трудно ще бъде за партньора да ви мами с парите, ако сте наясно какво има и какво притежава всеки от вас. Не става въпрос да настоявате да знаете паролата за дебитната карта на партньора си, но е добре да сте наясно накъде вървят нещата във финансов план.

Бъдете наясно с рисковете

Бракът е споделяне на задължения, но още с решението да се преместите да живеете заедно, вие вече сте обвързани с партньора си и във финансов план и е добре да сте наясно какъв е делът на тази отговорност на всеки от вас.

Търсете професионален съвет

Преди да направите голямата стъпка да заживеете заедно, да обедините фондовете си и да теглите съвместен заем, потърсете професионална помощ. Много е важно някой да ви обясни кой е най-лошият възможен сценарий и какви трудности могат да настъпят за вас в хода на обвързването.

Секс, пари и връзки – обикновено се фокусираме само върху сексуалната страна на връзката, понеже е най-естествена и забавна, но финансовият въпрос може да причини най-дълготрайните щети при евентуално разтрогване на отношенията. Като изберете да сте отговорни за съвместните си финанси, вие не само избягвате вероятността да се озовете с полово предаван дълг, ами да създадете здрава и устойчива връзка. Разговорът за пари не е мръсен разговор, напротив – това е един важен аспект, по който трябва да имате съгласие. А ако партньорът ви отказва да е открит с вас по тези въпроси, имайте едно на ум.


Повече информация Виж всички