Легендарната тай супа Том Ка Гай

| от Хрис Караиванова |


Преди два месеца се завърнах от любимия ми Тайланд и още ми е слънчево, въпреки че тези дни у нас зимата дойде отново. И както е такова едно, студено и навъсено време, ще ви дойде идеално да си сготвите топла пилешка супа за душата.

А супата не е каква да е, а легендарната и особено предпочитана от туристите Том Ка Гай – пилешка супа с кокосово мляко. Ястие, което без много усилия ще ви пренесе в страната на усмивките, със своите интересни азиатски подправки, мек кокосов аромат и богат сладко-солено-лютив вкус.

Няма да ви лъжа, някои от съставките за тази рецепта са сложни за откриване, но пък има варианти да замените продуктите, които не намирате, с други подобни. Освен това, съществуват онлайн супермаркети, които могат да ви доставят неща, които не сте успели да съзрете дори в хипермаркетите.

Ето какво точно ви трябва за 4 порции (около 1.5 л. готова супа):

500 гр. обезкостено пилешко месо
2 средно големи глави лук шалот (можете да замените с червен лук)
2 големи скилидки чесън
200 гр. гъби шейтаке (вече са доста популярни тук, но може да ползвате и кралска печурка)
1 консерва кокосово мляко (400 мл.)
3-4 резена от корен галанга (продава се и смлян на паста, в бурканче, възможно е да ползвате и джинджифил)
7-8 листа кафир лайм (поръчвала съм онлайн)
2-3 стръка лимонова трева (или 1-2 чаени лъжици от същата, но на прах)
1 чаена лъжица кориандър (на прах или на паста)
1 чаена лъжица кафява захар
1 чаена лъжица червена къри паста (заменете с обикновеното къри на прах при нужда)
3 супени лъжици рибен сос
2 лайма
4-5 чери домата
1 шепа пресен кориандър или магданоз за завършек

В началото, както предполагате, започваме да варим пилето. Ако имате късмета то да е домашно или поне достатъчно мазно, няма да има нужда овкусявате с пилешки бульон, но в противен случай, по-добре не го пропускайте. Нужни са не повече от 40 минути за варенето, след което пилето се изважда от врящата вода. Слагате го в някакъв съд, за да чака реда си и за малко забравяте за него.

Сега е ред в същия този бульон от врялото пиле да сложите лука и чесъна (нарязани на едро), коренът галанга, листата кафир лайм, лимоновата трева, кориандъра, къри пастата, захарта и кокосовото мляко. Продължавате да варите на бавен огън поне 20 минути, за да могат всички продукти да пуснат вкуса и аромата си в бульона. Когато това се е случило, вадите една цедка и прецеждате всичко, докато не ви остане отново само течност.

Традиционно тайландците сервират Том Ка Гай заедно с всички тези плуващи в нея съставки, но консумирането й по този начин е доста досадно, тъй като някои от продуктите не се ядат. Ако сте новобранец със супата, ще прекарате известно време, опитвайки се да сдъвчете стрък лимонова трева, защото поразително прилича на зелен лук.

Време е да се върнете към пилето. Ако все още не сте го нарязали, сега е моментът. Заедно с това нарязвате и гъбите на филийки. Прибавяте пилето, гъбите и рибения сос към бульона на печката и продължавате да варите на бавен огън още 15-20 минути, докато усетите, че гъбите са готови. Докато чакате, настържете кората на двата лайма, които сте си приготвили и я прибавете към бульона.

Вече изключвайки котлона, овкусете и със сока на лаймовете, както и с нарязаните на 2 чери домати. Ако случайно разполагате с пресен кориандър, добре е дошъл, но можете спокойно да поръсите с магданоз преди сервирането.

Това е, готови сте да сядате на масата. Първите няколко пъти може да ви се стори сложно, да забравите някоя подправка или да не си спомняте кое кога се слага, вади и прецежда, обаче това не бива да ви отказва. След няколко опита и облизани до чистота купички за супа, ще видите, че всичко си струва – от набавянето на някои от съставките, до запаметяването на цялата последователност на рецептата.

Успех и добър апетит!