Морковени къпкейкове с крем маскарпоне и морковено желе

| от MamaMia |

За четвърта поредна година BILLA България развива проекта си „Градините на BILLA“, в който си партнира с над 30 селектирани български производителя управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България. По този начин, клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.

Тази седмица във всички магазини на BILLA на фокус ще може да намерите вкусни български моркови произведени с много грижа в с. Ивайло, общ. Пазарджик. А идея за по-нестандартното им приготвяне може да намерите по-долу.

carrot cupcake 2

Необходимите продукти за кексчетата
200 грама обикновено бяло брашно
едно пакетче бакпулвер
една чаена лъжичка сода бикарбонат
една чаена лъжичка канела
200 милилитра олио
100 грама стафиди
100 грама орехи
200 грама кафява захар
200 грама настъргани моркови
четири големи яйца
настъргана кора на един портокал

Сложете в удобна купа яйцата, захарта и олиото и разбъркайте добре. Не е необходимо да ги разбивате на пяна, просто колкото да се смесят равномерно съставките. Добавете към тях стафидите, кората на портокала и орехите. Ако искате – може предварително да запечете и карамелизирате орехите с малко захар. Ако не искате – и така стават.

carrot cupcake 1

Добавете морковите. И ето тук е малката тайна – преди да ги сложите и след като ги настържете, трябва да ги изстискате от сока. Не напълно, но просто в кърпа или тензух, да отцедите излишната влага от тях. Особено ако ползвате български моркови – те са по-сочни от вносните и ако не ги изцедите, няма да се получи добро тесто и няма да се изпекат добре кексчетата. Моят съвет е освен това да ги настържете половината на едрото и половината на ситното ренде. Преди да ги настържете, трябва да ги обелите, но не изхвърляйте корите, ще ви кажем как да ги използвате.
В суха купа объркайте добре брашното, бакпулвера, содата и канелата. Добавете към другата част от сместа и разбъркайте добре. Получава се течно тесто, горе-долу като за кекс.

Най-лесно ще ви е да ги разсипете в хартиени формички за къпкейкове като ползвате лъжица за сладолед. Ако нямате подръка – ползвайте обикновена лъжица и напълнете формичките до половината – сместа бухва по време на печене и така ще стигне точно до ръба на хартиените формички. Печете 20 мин на 170 градуса (160 с обдухване), извадете и оставете да се охладят за около 10 минути, после извадете от формичките и оставете на плота или върху решетка.

Докато се пекат, може да се заемете с крема. За него ще ви трябват:

400 грама сирене маскарпоне (1 кутия)
100 грама пудра захар
30 мл ликьор
2 къси кафета (еспресо) или 2 чаени лъжички инстантно кафе

Разбъркайте добре сиренето и пудрата захар докато се смесят равномерно. Смесете ликьора и кафето или разтворете вътре инстантното кафе. Смесете с другата част на крема и прехвърлете в пош със звездовиден накрайник.

Ако не сте изхвърлили обелките от морковите, може да си направите желе от моркови, с което да декорирате най-отгоре къпкейковете. Сложете обелките в тенджера и покрийте с вода. Добавете захар колкото е теглото на обелките (може и на око, горе-долу колкото водата) и оставете на котлон да кипнат. Варете 20-30 минути и след това пасирайте добре. Претрийте през цедка и оставете да се охлади добре. Ползвайте студено и ако ви остане, приберете го в хладилника – ще издържи около седмица.

*В текста има продуктово позициониране.