Шоколадов трюфел за шампиони в кухнята

| от Дарин Стойков - Даро |


Шоколадовият трюфел е нещо, което може да ви остави без дъх за дълго време, а споменът от меката копринена сърцевина да седи в устата и ума още поне половин час, след като сте преглътнали и последната хапка.

Вероятно си мислите, че е сложно и скъпо да се направят, но реално е доста просто, само малко правила са необходими.

Сърцевината на трюфелите е ганашът, а той е смес от различните видове шоколад, животинска сметана и масло. Съотношенията са различни за белия, млечния и тъмния, затова ги получавате и трите:

618x347

За тъмен шоколад – по 75 мл сметана и по 25 г краве масло на всеки 100 г шоколад
За млечен шоколад – по 50 мл сметана и 20 г краве масло на всеки 100 г шоколад
За бял шоколад – по 30 мл сметана и 15 г масло на всеки 100 г шоколад

Оттам нататък е лесно като детска игра – натрошавате шоколада в купа, слагате сметаната и маслото на котлона да кипнат и после заливате натрошения шоколад. Бъркате бавно и внимателно докато се смесят добре съставките и получите лъскава и гъста смес. Покривате плътно с фолио и прибирате за час-два в хладилника.

Ако ползвате и някакви ядки за плънка (например филирани бадеми, кокосови стърготини, настъргана лимонова или портокалова кора), объркайте вътре в сместа преди да приберете в хладилника.

618x345

След като стегне, с помощта на лъжичка изваждайте по малко от сместа и овалвайте с ръце на топче. Подреждайте върху хартия, за да не цапате навсякъде. За декориране може да оваляте в какао на прах, сусам, натрошени филирани бадеми, млени орехи или шам-фъстък.

Добре е да си вземете малки хартиени капсули за бонбони и после да подредите вътре. Приберете в хладилника и ги дръжте там, макар че сме сигурни, че няма да издържат дълго – изкушението е прекалено силно, знаем.