Изразите, които издават, че някой не ни харесва, но го крие

| от Mamamia |


Обикновено е сравнително лесно да кажем дали някой ни харесва или не – в крайна сметка често чувствата са взаимни.

Трудното е, когато става дума по-близки хора: приятели от детство, съученици, колеги или роднини.

Очакваме те да са благосклонни към нас, но сигурни ли сме, че зад гърба ни не ни критикуват? И дори да не споделят на останалите какво точно мислят за нас, дали не са настроени негативно към житейските ни избори, към начина по който изглеждаме или към поведението ни? Може и да е така, НО ГО КРИЯТ ОТ НАС – по една или по друга причина: възпитание, сантименталност към общото минало, някакъв личен или служебен интерес…

Понеже такива хора не са искрени с вас, те ще се опитат по всякакъв начин да скрият истинското си отношение. Но рано или късно то си проличава.

Ето няколко израза, които издават, че всъщност човекът съвсем не ви харесва особено, не ви одобрява (а може и жестоко да ви се дразни), но се чувства принуден да го прикрива.

„Има хора, които нямат особено високи изисквания…“

Ако споделите на някого лична история за това как мъжът ви не се интересува от външния ви вид, защото не е забелязал новата ви прическа, или пък се оплачете, че той не иска да се променя – и получите отговор, свръзан с „ниските изисквания“, „стандарти“ или нещо в този дух – бъдете сигурни, че събеседникът ви визира вас самите.

Всички изрази за „ниски стандарти“ и „ниски изиквания“ са само привидно деликатни. Всъщност по този начин се завоалира скрито презрение. Или най-малкото усещането за неравнопоставеност в полза на използващия израза.

Вижте още:

10 фрази, характерни за жените гаднярки

„Не бих искал/а да съм на твое място“

Разкривате пред някой, когото смятате за приятел, проблемите в работата си, трудностите във връзката си, проблемите си с детето. И като отговор получавате разновидност на фразата: „не бих искал/а да съм на твое място“. Освен нежелание да се постави в ситуацията на другия, използващият фразата изразява и друго: съжаление. Не само не е загрижен за вас, но и би дал мило и драго да няма общо с никой ваш проблем.

„Това (изпълнение) е напълно в твой стил“

Всъщност по този начин се изразява чувство за превъзходство. А може би човекът, който ви критикува по този пасивно-агресивен начин, просто иска да ви постави в кутийката, която познава добре, да я затвори и изобщо да няма нищо общо с вас, ако е възможно. Той няма много вяра в способностите ви, не се и надява да се промените, за да му се харесате, и изобщо не ви подкрепя. Но няма как да го изрази по-пряко.

„Е, не може всички да сме съвършени“

Тази прикрита критика обикновено е в отговор на нещо, което сте казали или направили. Или като коментар на разказана от вас история. С израза се подчертава какво точно не е направено добре, но с чувство за вътрешно превъзходство. Или най-малкото с желанието да има такова.

„Аз лично никога не бих облякъл/ла това“

Всеки има собствено чувство за стил и мнение кое му стои добре или не. В идеалния случай хората трябва да се обличат по начин, който ги кара да се чувстват добре, без да се притесняват какво мислят другите. В действителност обаче един язвителен коментар за дрехите ни може да ни накара да се чувстваме зле и дългосрочно да повлияе на самочувствието ни.

Вероятно и гореизказаният израз цеи точно това. Всъщност става дума за обида и макар и казващият я да не е корифей от модените подиуми, очевидно има високо мнение за собствения си стил. За разлика от мнението му за вашия.

„Ти винаги си бил голям индивидуалист“

Това би трябвало да звучи като комплимент, но не се заблуждавайте – не е. Въпреки че индивидуализмът е хубава черта, в случая по-скоро става дума за лека критика от страна на някой, който не ви харесва. И бъдете сигурни, че има нещо друго предвид: а именно, че вашата индивидуалност го смущава, пречи му или най-малкото не я разбира и не я намира за смислена.

„С теб имаме различни гледни точки“

При хора, които наистина не могат да разберат кое е ценното в заниманията на другия, израза с гледните точки е напълно адекватен. Но зад него седи критика и осъждане. Човекът, който го употребява, може и да иска да се разбирате мирно по даден въпрос, но не си правете илюзии, че той ще промени мирогледа си. За него вероятно ще си останете различен и нехаресван.

Вижте още:

15 психологически трика, които магически улесняват общуването

„Какво ти пука какво ще кажат другите?“

Тази фраза е още един пример за не толкова деликатно осъждане на поведението ви или на начина, по който се представяте пред външния свят. Човек, който използва тази фраза, вероятно живее според очакванията на другите и се чувства застрашен от всеки, който нарушава правилата.

Когато такъв човек погледне с какво сте облечени, как танцувате или какво сте решили да ядете за вечеря и ви каже, че не трябва да ви пука какво мислят другите, той ви обижда по начин, който разкрива собствената му несигурност. Той всъщост не ви харесва.

„Не е моя работа да те съдя, но…“

Някой, който тайно не ви харесва, ще ви каже, че не ви съди, преди да направи именно това. Истинският приятел няма да се застрахова с думите „не е моя работа да те съдя…“, той веднага ще се намеси и ще каже какво мисли. Защото всъщност вашите лични грешки го засягат силно и му пука. Истинските приятели не съдят. Те подкрепят.

„Ужасно съм зает…“

Това е класическа фраза, която хората използват, когато тайно не ви харесват, но нямат смелостта да ви кажат какво наистина чувстват. Вместо да бъдат честни и да прекъснат връзките на приятелство, което вече не им служи, те се прикриват зад оправданието си за заетост. Всъщност „заетият“ не иска да прекарва време с вас по една или друга причина. Той ви отблъсква, като се преструва, че е напълно затрупан с други неща и създава впечатление, че решението не зависи от него.

Вижте още:

7 фрази, с които половинката те контролира


Повече информация Виж всички