„Дай да ти пипна коремчето“: 20+1 ситуации, в които не трябваше да досаждате на майка

| от MamaMia |


В момента, в който забременееш, сякаш губиш автономията на собственото си тяло. Не заради детето, което расте в него обаче, изобщо не. Заради околните хора е – близки, познати, непознати. Те сякаш изведнъж решават, че имат право да те докосват без позволение, да имат мнение за всичко и да ти го споделят непоискано под формата на нравоучителен акъл. Споделяме с вас историите на някои майки, на които им е прекипяло от намеса в живота и решенията им по време на бременността, а и след нея, и са отговорили на такива поведения с епична затапка:

1. Поръчах си капучино в кафенето до офиса, когато бях бременна в шестия месец. Баристата ме погледна укоризнено и каза:

– Не бива да пиете кафе, докато сте бременна!

Върнах му леден поглед и репликата:

– Изобщо не съм бременна!

Дано това го е накарало да се почувства достатъчно неудобно, че да прекрати непоисканите съвети занапред.

2. Веднъж по време на втората ми бременност пийвах Кока Кола в ресторант, когато сервитьорът дойде да ми направи забележка, че не е подходящо да го правя, докато очаквам дете. Отговорих:

– Знам, но само това ми помага с махмурлука!

3. Синът ми е на 20 и непрекъснато се опитват да ми направят комплимент, че не изглеждам достатъчно възрастна да му бъда майка. Затова с него си имаме един семеен бъзик. Аз казвам:

– Да, беше голям срам за семейството, когато забременях толкова рано!

А той добавя:

– Ще ми кажеш ли някога все пак кой от мъжете на онази снимка ми е баща?

4. Когато бебето ми се роди, свекър ми непрекъснато питаше на кого прилича това бебе. Всеки път, когато дойде у дома. Един ден ми писна и му казах:

– Аз бих ти показала на кого прилича, ама как да ти покажа, като той замина да живее в чужбина?

5. Една жена, която седеше до мен във влака, забеляза, че съм бременна, и започна веднага да разпитва какъв е родилният ми план. Просто се обърнах и я контрирах с:

– Вие не сте част от него!

6. Докато сестра ми беше бременна, най-редовно се случваше някой напълно непознат да я доближи и да пита може ли да усети един ритник, посягайки към корема ѝ. Тя веднъж каза:

– Да, може!

И леко ритна поредния досадник в глезена.

7. Една жена ме спря на улицата и започна да опипва корема ми. Излъгах я, че това не е бебе, а херния. Трябваше да видите физиономията!

8. Винаги, когато някой тръгне да ми обяснява какво трябва и не трябва да правя по време на бременността, аз му напомням, че той пък не трябва да практикува медицина без диплома.

9. Пиех чай от термос парка, една жена дойде и започна да ми се кара, че не трябва да го правя, докато съм бременна. Усмихнах се и поясних:

– Това е водка, госпожо!

10. Вече няколко пъти ми се е случвало някой да започне да ме поучава, когато види, че храня бебето си с адаптирано мляко. При това най-често го правят мъже, някои от тях непознати – обясняват ми, че кърменето е най-здравословната опция. Започнах директно да ги питам:

– Мислите ли, че е по-здравословно бебето да приема барбитурати?

Аз съм епилептик и това е самата истина.

11. Когато непознати ме питат кога е терминът, започнах да им отговарям „беше преди три години“.

12. Седях си на пейка и кърмех детето, когато ме приближи някаква жена и ме попита дали това бебе е мое. Отговорих:

– Не, госпожо! Нали знаете репортажите за деца, изхвърлени на болука, които от време на време възмущават цяла България? Ето така го намерих аз!

13. На рождения си ден бях бременна, терминът ми вече беше минал и всеки момент очаквах да започна да раждам. Престраших се да изляза с партньора си да хапна суши, сервитьорът реши да ме поучава, че не е правилно в моето състояние, а аз хладнокръвно се обърнах и му казах:

– Бебето ще се появи всеки момент, така че, моля Ви, донесете ми сушито по-бързо, освен ако не искате да се случи по средата на ресторанта!

14. Още по време на първата разходка на бебето една жена ни доближи и тръгна да посяга към количката да го пипа, без дори да ме попита дали може или да каже каквото и да било. Знам, че не беше правилно, но я цапнах през ръката.

15. И двамата със съпруга ми се бяхме наговорили всеки път, когато ни попитат „на какво се надявате??“ с подтекст „момче или момиче“ да поглеждаме тревожно и да казваме „ами дано да е бебе“.

16. В голям супермаркет отказаха да ми продадат бирите, които купувах за партньора си, защото бях бременна. Тогава за пръв и последен път в живота си викнах мениджър и наистина вдигнах голям скандал. Абсурдното оправдание на касиера беше, че не видял да имам пръстен на ръката си и затова не ми повярвал.

17. Когато работех на каса, имах навика през лятото да нося широки и свободни рокли, понякога с висока талия. Поне на няколко пъти са ме питали в кой месец съм. Не бях бременна. Започнах да казвам:

– Аз… Аз не мога да имам деца!

18. Питали са ме дали близнаците ми са по естествен път или „купени“, демек ин витро. Вбесявах се и веднъж в магазина казах, че се продават на каса 8.

19. Към края на бременността си позволих да изпия една малка бира. Веднага се намери кой да дойде да ми прави забележки колко вредно и грешно е това. Казах:

– Така или иначе си нарушавам изпитателния срок на условното осъждане, поне да знам за какво!

20. Двете ми деца са на близка възраст, но са от различен етнос. Когато бяха съвсем малки, веднъж непознат човек ме попита дали са близнаци.

– Не виждате ли, че са от различен етнос? – попитах аз на свой ред.

– Виждам – каза. – Но е възможно да се случи, ако майката преспи с различни мъже в една и съяа нощ!

– Ооо, благодаря Ви, че намирате личния ми живот за много по-интересен, отколкото на практика е! – отговорих аз.

21. И една бонус история от татко, вместо от майка:

Ако разхождам сам бебето и то се разплаче, винаги задължително се намира по някой да дойде да ме учи как да го гледам и да ме разпитва защо плаче – дали е гладно, спи ли му се, или пък са зъбки. Изхитрих се да казвам, в зависимост от последните актуални кофти новини:

– Не е това, просто е разстроен заради пандемията/войната/изборните резултати!

Вижте още:

„Всичко се случва с причина“ и други забранени коментари след спонтанен аборт