Oпасни ли са електронните устройства при бременност

| от Mama Mia |


От години се говори, че бременните жени трябва да внимават с използването на електронни устройства и да се пазят от прекомерно излагане на електромагнитни полета. Въпреки че все още няма достатъчно данни за вредата от електронните устройства, ново изследване посочва че все пак е възможно прекомерното им използване, както и вълните от рутерите и Wi-Fi мрежите, да крият опасност за плода.

Каква може да е тази опасност?

Ново изследване, цитирано от Wales online, твърди, че магнитните полета, създавани от електронните устройства и рутерите, могат да повляят на развитието на мозъка на плода в утробата. Изследването заключва, че прекомерното използване на смартфони, таблети и компютри по време на бременността може да увеличи риска от по-късно развитие на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието – ХРНВ) при децата.

Учените от години предупреждават, че магнитните полета, създавани от устройствата, свързани с Wi-Fi, могат да повлияят на развитието на мозъка на плода. Но е добре да се помни, и чемагнитни вълни идват иот електропроводите, от клетките на мобилните оператори, но също така и от битови електроуреди, като хладилници, фризери, сешоари и дори ютии.

Изследването, цитирано от уелската преса, обхваща вече пораснали хора, чиито майки са били изложени на нейонизиращи лъчения, докато те били в утробата. Резултатите са, че младите хора се оказват до четири и половина пъти по-предразположени даразвият ХРНВ.

Според автора на изследването д-р Де-Кун Ли от Kaiser Permenante Northern California (KPNC) „резултатите добавят нови доказателства, че вътрешното излагане на високи нива на нейонизиращи лъчения от магнитни полета се свързва с по-висок риск от развитие на хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието при потомството“.

„Това разкрива нов потенциален рисков фактор, който е незаобиколим в нашето модерно ежедневие, и е редно да стимулира повече изследвания, които да проучат тази потенциална връзка“.

В рамките на изследването 1482 бременни жени са били помолени да носят мониторингови устройства за 24 часа. Тези устройства са засекли количеството излагане на електромагнитни лъчения от всякакви източници. Тези данни са сравнени с изследванията на бременни жени, които са били по-малко изложени на потенциално вредни магнитни полета.

Изследването започва преди 20 години, през май 1997-а. То е публикувано в JAMA Network Open и е първото, което свързва нейонизиращата радиация от магнитните полета с хиперактивността при децата.

Според д-р Ли опасността е най-сериозна при младите със състояния, които засягат имунната система – например алергии.

Изследването също така установява, че децата, които имат асма или екземи, са близо 8,27 пъти по застрашени да развият ХРНВ през детството и юношеството.

Случаите на младежи със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност са значително повече през последните десетилетия.

Приема се, че това заболяване засяга около половин милион души във Великобритания или 7% от населението. Според д-р Ли този синдром се свързва с лошо представяне в училище и с последващи трудности през целия живот. „Най-притеснителното е, че разпространението му непрекъснато нараства през последните няколко десетилетия с особено ускоряване след 2000 година“.

Според изследването, факторите в околната среда могат да са причина за нарастването на случаите.

Според д-р Ли един от най-подходящите моменти за отчитане на това какви са рисковете от околната среда за развитието на мозъка, е по време на бременността. Развитието на мозъка на зародиша е податливо на външно влияние, което би могло да окаже дълготраен ефект върху функционирането му.

По-голямата част от фокуса в изследванията при бременните досега пада върху излагането на химикали. Но един фактор, който не е химически и не е изследан достатъчно, е постоянното присъствие на нейонизираща радиация, също така позната като електромагнитни полета, излъчвани от електрическите уреди, електропроводите, безжичните устройства, както и клетките на мобилните оператори.

Според д-р Лие наложително да се намали излагането на подобни полета по време на бременността. И въпреки че са необходими допълнителни изследвания, това откритие може да доведе до програми за превенция и намаляване на риска от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Д-р Ли добавя, че днес почти всеки е изложен на влиянието на електромагнитни полета с нейонизираща радиация в някакава степен, но все пак са необходими мерки за превенция по време на бременност, за да се намали нивото на излагане.

Преди три години същият екип съобщи, че рискът от спонтанен аборт при бременните жени, изложени на по-високи нива на електромагнитни полета, е почти три пъти по-висок.

Въпреки това здравните власти в Англия прецениха, че все още няма убедителни доказателства, че употребата на смарт устройства, мобилни телефони и други радио технологии и безжични мрежи се отразява на човешкото здраве. Въпреки това, те предупредиха, че тъй като това са все още нови технологии, които продължават да се развиват, е разумно да се вземат предпазни мерки и да се преглеждат редовно научните статии.

Английската агенция по национално здраве (Public Health England) препоръчва да не се използват прекомерно мобилни телефони от страна на децата и признава, че излагането на електромагнични вълни е много по-голямо, когато телефонът е до главата и по него се говори. Те обаче смятат, че Wi-Fi мрежите създават много по-слаби електромагнитни полета, които не са толкова опасни за здравето.