18 начина да разберете бебето си

| от Росица Гърджелийска |


Родителите често се чувстват обезсърчени, когато се опитват да разберат какво иска бебето им преди още да е проговорило. Комуникацията между родител и малко бебе може да е трудна, а понякога дори невъзможна.

Има обаче методи, които биха ти помогнали да разбереш какво бебето иска или от какво се нуждае. Освен смях и плач, има още много знаци, които бебетата ни дават, и които биха помогнали на родителите да разберат какво се опитват да изразят.

Много родители предполагат какво е значението зад бебешките звуци, жестикулации и плач, но и много често предположенията са грешни. Има практически методи за тези предположения, които да ги превод правилно.

Теорията на Пресила Дъстън, „Езика на бебе Дъстън“, не е научно доказана все още, и въпреки че някои учени са скептично настроени към този метод, много родители смятат теорията за вярна в голяма част от случаите.

Ето какво може да наблюдавате при бебето си.

Как плаче бебето:

Сънлив плач

Всеки започва да мрънка, когато е изморен. Това се отнася и за бебетата. Когато искат да спят и не могат, техният плач звучи като хленчене и започват да си търкат очите и ушите.

Гладен плач

Въпреки че този плач може да започне като опит да те повика, ако бебето не се нахрани или не му се отговори веднага, може да се превърне в истерия. Ако бебето си върти главата и прави силни мляскащи звуци с устата си, значи е гладно.

Плач от болка

Този плач е по-силен и непрестанен, в сравнение с другия вид проплаквания. Колкото повече болка изпитва бебето, толкова по-истеричен ще е плача. Ако бебето се измори от плачене, то ще се превърне в тих и уморен плач.

Плач от дискомфорт

Когато на бебето му е твърде студено, горещо или иска да му се смени памперса, плачът им ще звучи на пресекулки и ще е раздразнителен. Може да се въртят неконтролируемо и да извиват гърба си на дъга.

Плач за повикване

Ако бебето проплаква 5-6 пъти, след това спира и след около 20 секунди започва пак да плаче, най-вероятно иска някой да дойде и да го вдигне. Ако никой не идва, този цикъл ще продължи.

Психологически плач

Плачът е писклив и звучи като хленчене и е причинен от дискомфорт, който бебето изпитва, свързан с подуване, газове, проблеми с ходенето по малка и голяма нужда.

Плач, породен от мястото, на което се намират

Този плач може да е в следствие на различни причини. Въпреки това, ако на бебето му е скучно или не е щастливо от мястото, на което се намира, то ще изрази недоволството си и ще заплаче.

Начинът, по който се движат:

Извиване на гръб

Това движение обикновено се свързва с колики или болка и е много характерно за бебета, на възраст до 2 месеца. Ако се извиват така след като са яли, това означава, че са се наяли вече. Но ако правят това по време на хранене, то може да предизвика рефлукс. Ако бебе над 2 месечна възраст прави това, то най-вероятно е от умора.

Стискане на юмручета

Обикновено бебетата си стискат юмруците, когато са гладни. Ако забележите това още в началото, ще си спестите изблиците на плач, които ще последват по-късно.

Пипане на ушите

Това обикновено показва, че бебето се изучава. Ако го правят постоянно обаче, е добре да говорите с педиатър в случай, че причината е инфекция.

Размахване на ръце

Това движение обикновено се наблюдава при стряскане от ярка светлина, силни звуци или внезапно събуждане. То просто означава, че бебето се е изплашило.

Въртене на главата

Това много често има успокояващо действие. Бебетата обикновено си въртят главата преди да заспят или когато искат да се успокоят.

Вдигане на крачета

Това движение показва, че бебето има колики или го боли корема. Чрез това движение бебетата се опитват да успокоят болката.

Често срещани звуци, които бебетата издават

„Еее“

Бебетата изпускат този звук пред да се оригнат, когато излишен въздух се изкачва по хранопровода.

„Нее“

Бебетата използват този звук като бутат езичетата си по небцето на устата, сигнализирайки, че са гладни. Смукателният рефлекс също имитира този звук.

„Оуу“

Бебетата използват този звук, за да покажат, че им се спи или са изморено, като свиват устни преди да се прозеят, предизвиквайки едновременно с това и този звук.

„Ейййр“

Това е звукът, който издават, когато се чувстват неудобно, боли ги нещо или имат газове. Издават този звук, докато издишват, опитвайки се да успокоят раздразненията.

„Хее“

Бебетата показват дискомфорт, когато използват този звук. Също така, заедно с този звук те движат ръцете и краката си, опитвайки се да покажат, че не се чувстват комфортно.

Тези движения, звуци и проплаквания не са много лесни за разпознаване. Въпреки това, този метод може да е от голяма полза, след като добре сте опознали своето бебе и неговите уникални жестикулации. Научавайки се да разпознавате отделните звуци и движения, ще помогне да разберете какво се опитва да ви каже бебето още преди да е пораснало и проговорило.


Повече информация Виж всички