За по-вкусна неделя, ви предлагаме една рецепта на Сандра Алексиева от 1001 рецепти. Рецептата е първоначално публикувана в WEBCAFE.BG, а вече е на разположение и на момичетата от MamaMia.bg
Четете, купувайте липсващото, гответе и…хапвайте.
Торта „Негърче“ с шоколадова глазура
1/2 кг брашно
400 г кисело мляко
1 ч.ч. захар
100 мл. олио
6 с.л. какао
1 с.л. канела
1 ч.л. сода
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. пудра захар
3 с.л. какао
50 г масло
200 мл. течна сметана
250 г шоколад
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се разбива със содата и се оставя да се надигне или още този процес се нарича „шупване“.
След това в дълбока купа се добавят постепенно захарта и всички други съставки на тестото при непрекъснато разбиване – брашно, олио, какао, канела.
Сместа се изсипва във форма за торта с подвижен ринг и се пече в предварително загрята до 180-200 градуса фурна.
Оставя се да изстине, надупчва се с вилица и се залива с горещата заливка.
Заливката се приготвя като всичките й съставки се оставят да поврат за около 5 минути, докато се получи гъст сироп.
Тортата се оставя да попие заливката и след като се охлади, се намазва с глазура.
Глазурата се приготвя като течната сметана се изсипва в малка тенджерка, загрява се на котлона и малко преди да заври, се премества от котлона и в нея се изсипват парченца натрошен твърд шоколад. Бърка се, докато шоколадът се разтопи напълно. С получения шоколадов крем се намазва тортата от всички страни.