Септември е месец на промените. Като казвам „промените“, искам всъщност завоалирано да заменя думата „депресия“. Големите градове и в частност – София, се връщат обратно към нормалното си състояние на претъпкан градски транспорт и паника, провокирана от идващия 15 септември.
Затова бяхме решили да удължим своето лято с едно късно моренце. Е, по една или друга причина, най-вече звързана със стомашното неразположение на малък бебок, не се получи както планирахме и от късно морето направо се превърна в есенно. Затова, докато чакаме заветния ден да отидем най-накрая и ние на море (и все още се надяваме да не е чак през октомври), си забъркахме един бърз сладолед с вкус на горещо лято. (Ако не ви се чака да замръзне, може да го сервирате и като мус).
Нужни продукти:
4 с.л. боровинково сладко, ако вече сте направили зимнината, ако не сте – 1 купичка пресни боровинки и половин чаша захар
1 малка кутийка маскарпоне
1 заквасена сметана
8 с.л. пудра захар
2 ванилии
2 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Ако нямате сладко може бързо да си направите, като загреете в малка тенджерка боровинките, заедно със захарта. Оставете да ври, докато се сгъсти, като бъркате от време на време, за да не загори. Прецедете през цедка, като бъркате с лъжица, за да отделите малките семчици и люспи.
В изстудена купа разбийте сметаната, като постепенно добавяте пудрата захар към нея.
Когато сметаната удвои и дори утрои обема си, добавете маскарпонето и пак разбийте добре.
Оставете миксера настрана и добавете към сметановата смес 2 ванилии и лимоновия сок и разбъркайте внимателно с шпатула.
В широк, не много дълбок съд изсипете сместта, сложете тук-там от сладкото и леко разбъркайте, така че на места да е по-лилаво от боровинките, а на места – по-бяло.
Сложете във фризера за няколко часа.
Ако сладоледът се е стегнал прекалено много, го извадете 15 мин. преди да сервирате.
И така, с купичка в ръка и лъжичка в уста се насладете на все още топлите дни и с усмивка си помислете, че дори сега има хора, които се надяват на море.