Искате да отидете на почивка в Италия? Но вместо това избирате да си останете тук, защото имате сметки за плащане, ипотеки, заеми, работа, от която не може да отсъствате, деца, които биха направили почивката прекалено уморителна и други основателни причини никога да не използвате отпуската си.
Ето това е прекрасна причина да си направите една паста, която този път не е с червен сос, и да пренесете уханието на италиански ресторант у дома.
И така, вдъхновена от намалението на маскарпоне в магазина и наличието на босилек и чери домати в градината и половин бутилка вино в хладилника, създадох за вас този малък разкош. После проверих в интернет и се оказа доста често срещана рецепта, но все пак ето я:
Нужни продукти:
1/2 пакет спагети (ползвах царевични, защото е важно да си внушим, че това тестяно ястие е здравословно)
шепа пресен босилек
шепа орехи
1 скилидка чесън
1/2 к.ч. зехтин
малко сол от лимон
3с.л. маскарпоне
сол и черен пипер
1/2 ч.ч. бяло сухо вино
1 купичка разполовени чери домати
1ч.ч. настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Първо нека направим кашкаваления крисп, защото е важно чинията да изглежда красива. Сложете настъргания кашкавал на незалепваща повърхност и печете във фурната на горен реотан докато се разтопи и леко покафенее. Извадете, охладете и начупете. (За по-голяма автентичност може и с пармезан, но той не беше на промоция и затова – кашкавал)
Следва пестото – в блендер или с пасатор разбийте босилека с орехите, зехтина, чесъна, лимон, сол и черен пипер.
Добавете маскарпонето и разбийте пак добре.
След това добавете и виното, за да разреди малко соса, и разбийте.
След като сварите спагетите с малко зехтин и сол (оставете ги леко ал денте, защото все пак мисловно сме се пренесли в Италия) ги прецедете и изплакнете със студена вода.
След това ги върнете на котлона и добавете пестото. Разбъркайте добре и преди да сервирате добавете доматите и леко разбъркайте.
Поднесете с пресен босилек и кашкавален крисп.
И не забравяйте че все още има малко бяло вино в бутилката, налейте си го.