Щом е август е ясно – лятотовърви към края си. Целите 2 седмици лято. През останалото време се наслаждавахме на илюзията, че сме в слънчева Нова Зеландия с постоянен леден вятър или пък в Шотландия с дъждове и мъгли.
Но все пак ви предлагам да се справим с тъгата от този особен летен сезон чрез една специална торта.
Нужни продукти:
за блатовете:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. брашно – аз ползвах оризово, за да е по-леко
80 гр какао
1 бакпулвер
вишновка
за крема:
150 гр масло – на стайна температура, много много меко
200 гр крема сирене
2 кофички заквасена сметана
10 с.л. пудра захар
ванилия
вишни от вишновка
за глазурата:
1 консервена кутия подсладено кондензирано мляко
1 хубав черен шоколад
Начин на приготвяне:
Нека приготвим първо блатовете.В купа разбийте яйцата и захарта до получаване на гъст, светло-жълт крем.
Добавете брашното и продължете да разбивате.
Добавете какаото и пак разбийте.
Сега добавете орехите, ванилията и бакпулвера и разбъркайте.
Пригответе формата си за блатове и сложете на дъното лист хартия за печене.
Намажете формата и листа с олио или масло.
Изсипете 1/3 от сместта във формата – за мен това бяха 11 лъжици.
Печете всеки блат по 20 мин на 180 градуса, след което извадете, отлепете листа за печене и намажете обилно с вишновка.
Докато се пече последният блат, може да направите крема.
Разбийте маслото с пудрата захар до получаване на лек, пухкав крем.
След това лъжица по лъжица добавете крема сиренето и разбийте добре.
По същия начин добавете постепенно и сметаната, разбивайки през цялото време.
Накрая добавете ванилията и разбъркайте.
Аз сглобих тортата във формата за блатове. Тортата ми стана доста по-висока, така че залепих за вътрешната страна на формата хартия за печене (сгъната на няколко пласта, така че да е по-твърда) и така увеличих височината на формата си.
Редите блат, крем, вишни, блат, крем, вишни, блат, крем.
Приберете в хладилника за 1 нощ.
На следващия ден прокарайте нож отстрани на тортата и махнете формата и хартията.
С леко мокър нож изгладете тортата и си хапнете всичко, което остане по ножа.
Затоплете в малка тенджерка кондензираното мляко, махнете от котлона и добавете 2/3 от шоколада към него, бъркайки постоянно.
Залейте тортата.
Оставете в хладилника 1 час.
Настържете шоколад за украса – аз го настъргах с белачка за зеленчуци, за да стане по-ефектно.
Оставете я в хладилника още 1 нощ, викнете приятели на другия ден и я унищожете.