Всеки ден, който започва с шоколад, е повече от добър. А всяка седмица, която започне с шоколад, има голям шанс да завърши също толкова сладко. Или поне така е хубаво да вярваме. И за да предизвикваме събитията, споделяме рецепта за един от първенците в категорията на шоколадовите десерти – тортата Гараш. Класическа и подходяща за всеки повод.
Нужни продукти:
125 гр масло
6 яйца – разделени жълтъци от белтъци
1.5 ч.ч. захар
3 ч.ч. млени орехи
1 к.ч. прясно мляко
3 с.л. какао
ванилия
Начин на приготвяне:
Разбивате маслото и захарта докато получите пухкав, светъл на цвят крем.
Едно по едно се добавят жълтъците, млякото, какаото и ванилията до получаване на гъста смес.
Отделя се 1 ч.ч. от тази смес и се оставя настрана, за по-късна употреба към крема.
Добавяте млените орехи към останалата смес.
В друг съд, с чисти и подсушени бъркалки на миксер, започвате да разбивате белтъците на сняг.
Бавно прибавете белтъците към какаовата смес.
сложете хартия за печене на дъното на форма за блат и изсипете сместа в нея. Печете на 170 градуса за около 40 мин.
Тортата се намазва с крема, който отделихте по-рано.
Ако суровите яйца ви притесняват можете да пастюризирате крема като го загреете на водна баня за 10-ина минути.
Оставете тортата да престои в хладилника една нощ и след това бързо я изяжте! Така или иначе няма да може да се спрете