В кухнята с Толик

| от |


Кулинарният блог Kitchen of Tolikе един от най-развитите такива в България. Анатолий – неговият създател е наш гост в MamaMia.bg. Кулинарията и красиво приготвената храна са се превърнали в негова мисия. Освен нея, той е поел и една страхотна, благородна кауза – да помогне на фондацията на Нана Гладуиш – „Една от 8“. Анатолий пътува с розовия кемпер и приготвя вкусотии на всички дами и техните близки, които в момента преминават през диагнозата рак на гърдата или вече са се преборили с нея.

Днес сме поканили на вкусна среща създателят на блога – Анатолий, който ще ни обясни – има ли бъдеще в блогърството и ще ни приготви три интересни рецепти.

Какво те накара да направиш кулинарен блог?

Ти ме върна 6 години назад. Накараха ме много хора да го направя. Всичко започна на шега. Виновни са едни боровинки, които получих от една рекламна агенция, която по това време правеше кампания на шампоани с екстракт от боровинки. След час чудене да ги изям или да ги сготвя ми хрумна, не много оригиналната идея, да ги „набутам” в едни мъфини. Направих ги, снимах ги, пуснах ги във Facebook и така започна да се пише кулинарната история на Толик.

С какво го пълниш?

Хората, които го посещават, твърдят, че с вкусотии. От моята си камбанария бих ти казал, че с това, което консумирам. Идеята ми е неща, които пускам да на нещата, които ще си направи всеки, без да се чуди от къде да си купи дадени продукти, макар, че вече има всичко.

 

20228999_1548902828463993_2793827145784139266_n

 

Кои са били най-сполучливите ти рецепти?

Определено козунаците ми се получават много добре, както и кексовете.

Какво си готвиш вечер?

Обичам големите салати, сочното месо и диповете. Правя дипове от всичко. По принцип вечер хапвам месо и салата, като човек, които се занимава със спорт, за мен е много важно след тренировка да ям месо. За това предпочитам пържолка на скара и салата, всяко друго нещо е екстра.

Какво би сготвил за първа среща?

Тук ме затрудни. Зависи от човека. Със сигурност няма да е суши.

Много майки изпадат в недоумение какво да сготвят на малките си наследници – ти какво би препоръчал?

Паста със зеленчуци и риба. Това идеална комбинация, която дава необходимата доза полезни вещества, които трябва да приема всяко дете.

 

17016839_1392034264150851_4546706406540234410_o

 

Какво е за теб храната?

Удоволствие! Както казва Джулия Чайлд „Готвенето е като любовта: ако се захващаш с него, раздавай се изцяло, или просто не започвай.” Така е и с храната.

Би ли препоръчал някаква алтернатива на скучни рецепти тип мусака, пиле с картофи….и т.н

Всичко зависи от вкусовете на даден човек. Картофите в мусаката спокойно може да се заменят с патладжан, морков или тиквичка. В пилето с картофи може да се добави карфиол, да се запече във фурната с кашкавал и ето ти още едно ново ястие. По принцип аз не обичам да изхвърлям храна и винаги когато ми остане нещо от предния ден то се префасонира в нещо друго.

Какво ни дава храната?

Зависи. За някои хора е удоволствие, за други страх. Според мен храната ни дава едни такива усещания, които трудно могат да се опишат, те трябва да се усетят.

Защо напоследък кулинарията стана толкова модерна напоследък?

Не бих казал, че е напоследък. И както всяко нещо и тази мода тръгна от Америка преди години, повече са от 6. Домакините са в основата на всичко. Всяка една от тях иска да е Марта Стюарт.

Би ли взел участие в кулинарно реалити предаване?

Ще ти споделя нещо, което казвам за пръв път. Получавал съм не една и две покани за участие в кулинарно реалити и винаги съм отказвал. За мен готвенето е забавление и удоволствие, не стрес. На мнение съм, че всеки човек умее да готви уникално, но нали се сещаш, че няма как да угодиш вкусово на всички. Тези формати са идеални за хора, които винаги са мечтали да участват в „Бързи, смели, сръчни”.   

Има ли смисъл от подобни кулинарни формати?

Има смисъл за рейтингите на телевизиите. Хората обичат хляб и зрелища.

 

1269644_10208565957443424_8083508414591261441_o

 

От кой световен кулинарен гуру си се учил?

Тук ти отговарям без да се замисля – Джулия Чайлд. Тя успя да промени начина, по който мислим за храната. Успя да покаже на обикновените американци чудесата на френската кухня и култура. Благодарение на нея артишока вече не е страшен за готвене и се превърна в ежедневие не само на американските домакини. Мога много да говоря за нея. Ако трябва да се върна на първия ти въпрос, освен приятелите, Джулия Чайлд беше другото вдъхновение да създам Kitchen of Tolik.

Казват, че обущарят ходи бос, ако обърнем поговорката към теб, би трябвало да звучи по следния начин – „готвачът винаги е гладен“. Колко често си готвиш?

През ден. Във вкъщи винаги има нещо на котлоните или във фурната. Както казва една комшийка „… като мина през твоя етаж и се наяждам само от миризмата…”

Кое е любимото ти ястие?

Пиле с ориз.

Кое е най-омразното ти?

Мляко с ориз.

Твоят отговор ме навежда на мисълта, че има стандартни ястия, които намразваме от детските градини като супа топчета, мляко с ориз и т.н. Има ли обаче такива, които харесваш?

Не обичам мляко с ориз, за сметка на това обичам кисел, грис, крем Малиби и всички други чудни гозби от детската градина, но с млякото и ориза нещо не се разбрахме и така си остана нашата непоносимост и до ден днешен.

Какво яде снощи?

Телешка пържола, която преди това беше маринована в червено вино, горчица, мед и черен пипер, гриловани зеленчуци със сусам и пюре от моркови.

РЕЦЕПТИ

 

IMG_5804

 

Брускети със синьо сирене и нектарини

Продукти:

3 нектарини, нарязани на полумесеци; 1 франзела, нарязна на филийки; 1 скилидка чесън, пресована; 3 с.л. зехтин; 200 г синьо сирене; 1 ч.л. портокалов сок
1 ч.л. лимонов сок; черен пипер на вкус; микс от пресни подправки

Приготвяне:

Смесете чесъна и зехтина. Намажете филийките франзела и ги изпечете до зачервяване. Смесете резените нектарини с лимоновия и портокаловия сок. Запечете плодовете на грилован тиган. Наредете върху препечените филии от синьото сирене и от резените нектарини. Овкусете с черен пипер и пресни подправки.

 

IMG_7112

 

Палачинки с бадемово брашно

Продукти:

4 яйца; 100 г бадемово брашно; 50 г бяло брашно; 40 г масло; 250 мл течна
сметана; 2-3 капки течна ванилия

Начин на приготвяне:

В дълбока купа разбийте яйцата заедно със сметаната. Смесете двата вида брашно и постепенно го прибавяйте при яйчената смес, докато получите гъста каша. Добавете течната ванилия и разбъркайте добре. В нагрят и намаслен тиган сипете един черпак от кашата, изпържете и от двете страни до зачервяване.

 

solen keks

 

Солен кекс с маслини

Продукти:

4 яйца; 1 ч.ч. кисело мляко; 150 г микс маслини (зелени и черни), нарязани на четвъртинки; 3 ч.ч.брашно; 1/2 ч.ч. олио; 1 ч.л. сода; 150 г натрошено сирене

Начин на приготвяне:

Разбийте с тел яйцата и ги смесете с киселото мляко, в което предварително сте погасили содата. Добавете олиото, сиренето и маслините. Разбъркайте всичко добре и постепенно добавете брашното, като продължавате да бъркате. Готовата смес разпределете в намаслена и набрашнена форма. Печете до готовност на 200°C.