Рецептите на MamaMia: Канелени охлювчета

| от Росица Гърджелийска |


Имам една добра и една лоша новина.

Лошата е, че неизбежното дойде – арктическия студ. Добрата е, че може да започнем подготвянето на хибернацията, като първата стъпка е подсигуряване на достатъчно мазнинки, които ще ни помогнат да се преборим със следващите мрачни месеци.

Тоест, сезонът на сладките е тук! Запретвайте ръкави, заредете се с точилки и тави, посипете плота, пода и тавана с брашно и се потопете в неустоими аромати и калорични бомби.

канелени охлювчета

Нужни продукти:

за тестото

2.5 ч.ч. фино царевично брашно
3/4 ч.ч. захар
2 яйца
2 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. меко масло на стайна температура
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

за плънката:
1 ябълка – настъргана на ситно
2 ч.л. канела
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. счукани орехи + за овалване

за карамела:
1/3 ч.ч. мед
1 ч.л. масло
капки лимон

канелени охлювчета

Начин на приготвяне:

Започнете първо с приготвянето на тестото. В голяма купа смесете сухите съставки и към тях прибавете маслото, яйцата, киселото мляко, ванилията и лимона.

Разбъракйте добре с лъжица и когато това започне да ви се струва невъзможно, хвърлете лъжицата в мивката и изсипете сместта на набрашнена повърхност. Започнете да месите и да добавяте малко брашно, докато тестото стане меко и спре да лепне.

Завийте тестото в прозрачно фолио и оставете настрани.

Направете плънката, като смесите всички съставки за нея в малка купичка. Опитайте на вкус и след това, ако се налага, направете повторна доза и се опитайте този път да не я изядете.

Вземете половината тесто и разточете правоъгълна кора с дебелина 1 см. Вероятността да я направите правоъгълна наистина е почти нулева, така че просто изрежете формата с нож.

Намажете кората с половината плънка, завийте на руло, оваляйте го в натрошени ядки и приберете в хладилника да стегне.
Повторете с останалата част от тестото.

След като рулцата стегнат в хладилника (около 30 мин.) ги извадете и нарецете на кръгчета.

Поставете ги на хартия за печене и ги сложете за около 15 мин. на 200 градуса.

Извадете и охладете.

През това време направете карамела, като загреете меда. Оставете го да ври на слаб огън няколко минутки и го махнете от котлона. Внимавайте да не изкипи. Добавете студеното масло към меда и бъркайте енергично. Добавете и няколко капки лимон и продължете да бъркате, докато започне да изстива и да се втвърдява.

Украсете сладките с карамела и не забравяйте да споделите тези бомбички с най-близките си хора.


Повече информация Виж всички