Майката като алергия

| от Елица Мавродинова |


Като дете имах алергия към мухъл. Когато бях в близост до такъв, гласните ми струни се издуваха, запушваха трахеята ми и блокираха целия приток на въздух. Това се казва псевдокруп и се случва, защото имунната ми система се опитва панически да спре входящия алерген. Понеже е объркана, имунната ми система смята, че мухълът ще ме убие. И за да ме спаси, ми спира въздуха. Разбира се, този вид алергия е драстичен и има много по-малко ужасяващи примери, които ти причиняват само ужасен сърбеж, хрема или обрив. Използвам примера, за да очертая, че по същество алергията е объркана имунна система. Имунна система, която възприема като вредни иначе безвредни вещества и реагира остро срещу тях, понякога с риск да те убие.

Нека сега да направим едно любопитно упражнение и да разгледаме майката като външна имунна система. Това е съвсем буквално, докато детето е в утробата, и става по-метафорично, когато то излезе на белия свят. Преди да се родим,когато тялото ни още не разполага със собствени сетива и няма досег с външната среда, тялото на майка ни има задачата да интерпретира външните стимули и да ни защитава, когато те са опасни. След раждането в този процес се включва цялата ни майка, а не само тялото ѝ. И ето тогава нещата стават наистина интересни.

Колкото повече следя съвременните тенденции в отглеждането на деца, толкова повече стигам до извода, че някои майки, в ролята си на външни имунни системи за своите деца, са силно объркани. Втурвайки се да защитават малките от неща, които не са в същността си вредни, те рискуват в някои случаи да им докарат леко ментално увреждане, а в други – направо да застрашат живота им. За разлика от имунната система обаче, майката е надарена с разум и, стига да има желание, може да го използва и да разбере, че липсата на въздух е доста по-опасна от спорите на мухъла. Затова реших да очертая основните алергени, които карат майките да се хвърлят като пощръклели в защита на своите отрочета. Ако разпознаете подобна реакция и при себе си, моля, обърнете се към специалист или веднага приложете локално доза мисловен процес. В 9 от 10 случаи работи безотказно.

Ранното захранване

Ако ви се занимава, можете да си направите сами този експеримент – влизате в произволна група, посветена на отглеждане на детето, и пишете, че захранвате бебето си от 4-месечна възраст, питате за схема на захранване, но без да давате каквито и да е допълнителни подробности. Броите до 10. И ето, че вече се е появил първият коментар на Супермама (няма да използвам Супермайка, защото тези жени проявяват тенденция да се наричат „мами“ дори помежду си), която назидателно ви обяснява, че на 4 месеца е рано за захранване, като, разбира се, намекът, че вие сте чудовище, което бута в устата на детето си лъжици цианкалий, се чете само между редовете, защото иначе админите ще го изтрият като лична нападка. Ако перифразираме един виц за веганите: Как разбирате, че има Супермама в стаята?

Ами, тя идва и ви казва. Та, точно като имунната система, която е склонна да ви спре кислорода, защото може да съдържа следи от фъстък, супермамата не се интересува от детайлите, като примерно този, че детето ви тежи 7 кила на 4 месеца, понеже нямате кърма и му давате само АМ, или че поради някаква медицинска причина педиатърът ви е препоръчал да започнете със захранването. По принцип за нея липсата на кърма е най-големият житейски провал, а на педиатрите не бива да се има никакво доверие, защото са замесени в световна конспирация, която цели да провали човечеството. В това число се включват всички педиатри, освен, поради някаква причина, онези, работещи за Световната здравна организация. Супермамата познава в детайли препоръките на СЗО и ги спазва до последната капка кърма, защото звучат съвременно, яко и световно и няма как да не са верни за всяко едно дете във вселената. След като СЗО препоръчва изключителното кърмене до 200-годишна възраст, значи всичко останало е вредно и трябва да се отложи завинаги. Подробности като конкретното развитие при конкретното дете не са важни.

Изпотяването

За разлика от алергена „ранно захранване“, който действа основно при супермамите, алергенът „изпотяване“ е повсеместен и докарва 85% от жените, с които ще се сблъскате на детската площадка до лека истерия. Това е защото, що се отнася до България, страхът от Изпотяването е нещо като праисторическия страх от влечуги – то е заложено в генетичния код на българина, като се предава от прабаба на баба, от нея на майка и т.н. Причината за това е проста. Изпотяването води до Настиване. А както хиляди чужденци, пребиваващи на наша територия са открили с лека почуда, Настиването е едно от най-опасните неща в България. Затова всяка влага, било то външна (от дъжд) или вътрешна (от пот) трябва да се атакува своевременно и, ако може, да се премахне изцяло от живота на детето. Поради опасност от Настиване, детето не бива да тича, да скача, да диша твърде учестено или да яде сладолед. Също никога, ама никога не бива да се допуска излизане без шапка. Излизането след къпане пък води до „пресичане“, което, извън асоциацията, че детето е белтък, е рязко Настиване от най-коварния и подмолен тип.

Изцапването

Това е втората причина, поради която децата на детските площадки не бива да тичат, да се катерят, да ровят в пясъка, да сядат на земята или изобщо, да правят каквото и да е, което може да се прави на детска площадка. Новите дрехи трябва да се пазят на всяка цена. За мен все пак си остава мистерия защо тогава майките им не пазят въпросните дрехи за специални поводи, като например прием при президентшата. Струва ми се напълно постижимо познаването на дейностите, които привличат децата на детските площадки, да доведе до подбор на кат по-старички дрехи и от там до спад в крясъците „Виктория!!! Стига се вря там!! Пак ще си оплескаш новата рокля!!!!!“.

Шоколадът

Разбираме, че шоколадът е вреден в големи количества и трябва да се дава на децата контролирано. Но ако смятате да не им дадете нито хапка, докато навършат 7 години, да знаете, че драстично увеличавате вероятността да отмъкнат отнякъде цяла кутия шоколадови бонбони, да се скрият в някой ъгъл и да се тъпчат, докато не получат гърч (което вероятно ще се случи на третия бонбон). Просто в природата на повечето деца е ама наистина много да искат всичко, което е забранено.

Ваксините

Ето тук вече майката като алергия става наистина опасна, защото може да коства не само живота на собственото си дете, а и на други. Не ме разбирайте погрешно, адмирирам връщането обратно към природата. Само че човешката природа вече не е такава, каквато е била в зората на цивилизацията, когато хората са живеели на племена от по 40 души. Наистина опасните болести като морбили, хепатит Б, туберкулоза и т.н. са толкова опасни именно защото днес живеем с хиляди и даже с милиони на едно и също място. Трудно ми е да асимилирам факта, че ни се налага отново да се сблъскваме с болести, които не са виждани от години, като морбили например. И казвам това от първа ръка, а не като следствие от гледането на твърде много новини, които ме „страхуват“.

Лично познавам родителите на две малки деца, които преболедуваха (слава на всички богове) морбили след кратък престой в Пловдив, този малък рай за антиваксъри. Това е защото ваксината против морбили се прави чак на 13-месечна възраст и до тогава децата са уязвими. Така че ако ще се отказвате от ваксините, моля ви, откажете се и от цивилизацията и отидете да живеете в комуна от 40 човека.

Недейте да плащате на лекар, за да фалшифицира имунизационния паспорт на детето ви, след което да го пратите на детска градина, в която има и ясла, или пък в парка с други 200 деца на всякакви възрасти. Ако пък сте един от лекарите, които извършват такива фалшификации, много ми се иска някой да ви изпрати да се грижите безвъзмездно за деца, болни от морбили или рубеола, до живот. Или просто да ви отнеме сертификата и да ви прибере на много, много тъмно място.

И за финал, извън всякаква ирония, когато имунната система се обърка и се насочи към илюзорна заплаха, тя не може да вложи пълния си капацитет в справянето с истинските заплахи.

Затова помислете, когато хукнете да спасите детето си от поредното ожулване на коляното, дали за него то не е важно като въздуха. И дали няма по-важни неща, в които да вложите енергията си. Неща, които ще създадат предпоставки детето ви да расте наистина здраво. И физически, и психически.