Коя от всички „чудотворни“ съставки наистина стимулира растежа на косата

| от MamaMia |


Представете си колко по-лесно щеше да бъде да се решим да изпробваме някоя по-смела фризура, ако знаехме, че след това косата ни ще порасне наново много бързо. Е.. Има си и обратна страна – щеше много по-често да се налага да боядисваме корени. И все пак бързият растеж на косата със сигурност е за предпочитане пред бавния. Скоростта, с която растат косите на различните хора, не е една и съща. Вероятно сте го забелязали, ако наблюдавате себе си и приятели например.

Съществуват стотици статии и туториали, възхваляващи различни съставки и методи за растеж – фолиева киселина (известна също като витамин B9), рициново масло, масло от розмарин… Може би са ви изскачали онези pop up реклами с „9 от 10 дерматолози“ или „дерматолози мразеха тази жена, която разкри тайната на дългата коса…“. И сигурно и сами сте се сетили, че не всичко е толкова розово, колкото се презентира.

За да разберем как да ускорим растежа, трябва на първо място да разбираме на какво се дължат косопадът и бавният растеж. 

Напълно нормално е да губите коса, средно 50-100 косъма дневно. В това няма повод за тревога. Стресът е №1 причина за косопад, изтъняване и спиране на растежа. Това е така, защото непрекъснатият стрес кара тялото постоянно да бъде в режим на оцеляване, а косата не е приоритетна за оцеляването на тялото. Следователно то съсредоточава енергията и съпротивителните си сили другаде за сметка на нея. Екстремни състояния като алопецията например могат да се дължат на различни фактори, между които загуба на тегло, дефицит на желязо, синдром на поликистозни яйчници и някои болести. Ако наблюдавате алопеция, следва да се консултирате с личния си лекар и да той да ви насочи към специалист – не само по естестически причини.

Нека продължим с популярните съставки, които се препоръчват за стимулиране на растежа, и как ги оценяват дерматолозите с професионален фокус конкретно върху скалпа Хана Габоарди и Анджела Онуоха – десетите дерматолози.

В последно време, особено ако имате навика да ровите в TikTok, сигурно сте попадали на десетки видеа във възхвала на маслото от розмарин и магическия му ефект върху косата при втриване с масажни движения в скалпа. Много хора, между които и професионални фризьори, буквално се кълнат в него. Е, да, но този благотворен ефект все още не е потвърден научно. Маслото от розмарин със сигурност няма да ви навреди, но не може да се гарантира, че ще ви помогне. При прилагането на този метод за растеж, всъщност масажът на скалпа помага повече, отколкото самото масло от розмарин, тъй като подобрява кръвообращението.

Що се отнася до рициновото масло, то има силно хидратиращи свойства и е препоръчително за по-суха коса. Използването му от време на време помага да поддържаме косата си здрава, но ако прекалим с употребата, твърде гъстото масло се натрупва и причинява бързо омазняване на скалпа и косъма. Неоспорими доказателства за стимулиране конкретно на по-бързия растеж липсват. Ако все пак решите да го използвате, Габоарди и Онуоха съветват да го нанасяте преди шампоана.

Аргановото масло е за предпочитане сред маслата. Проучванията показват, че то е ефективно за защита на косата от увреждане, причинено от агресори като замърсяване и UV лъчения. Ето защо ще забележите съставката в толкова много продукти за коса. Тя предпазва косъма и прави косата по-лесна за разресване, омазнява по-малко в сравнение с рициновото масло. Отново обаче не е потвърден положителен ефект конкретно върху растежа.

А чували ли сте за ефекта от пептидите?

Пептидите представляват малки протеини, а протеините могат да регенерират както кожата, така и косата. Съществуват много различни пептиди, някои действат върху косата, а други са по-добри за кожата. Граховият протеин е популярен в грижата за коса.

Някои пептиди противодействат на възпалителните процеси в скалпа, които може да забавят растежа. Някои пептиди наистина могат да потиснат косопада още в зародиш. Конкретно граховите пептиди помагат за изглаждане на космения фоликул и осигуряват плътност, правейки косата мека и блестяща. Те съдържат основни витамини и минерали, като желязо и калций, които спомагат за подобряване на качеството на косата и подобряване на растежа ѝ. Производството на кератин, който прави косата силна, също може да се засили с помощта на протеин от грах. Това не само ще възстанови косата, но също така насърчава образуването на здрави нови косми и ги предпазва от характерни агресори на околната среда като замърсяване и топлина.

Възможно е да сте срещали и съставката миноксидил.

Към момента тя е една от малкото научно доказани съставки за стимулиране на растежа на косата и, за щастие, се предлага в различни аптеки и дрогерии, както и онлайн. Миноксидилът е вазодилататор на прост език това означава, че разширява кръвоносните съдове, за да достави повече богата на кислород кръв към космените фоликули. Много хора, които се сблъскват с косопад, се нуждаят от повече кислород в засегнатите области, за да стимулират растежа на косата. Миноксидилът се използва за точково третиране на зони на плешивост или намаляваща линия на косата, тъй като стимулира тези зони и забавя по-нататъшното оплешивяване. Това е активната съставка в популярния продукт Регаин, който може да се закупи без рецепта.

Фолиевата киселина пък е необходима за цялостното здраве на косата.

Можем да си я набавим чрез храни като спанак, боб, грах, цитрусови плодове, черен дроб и зърнени храни. Освен ако нямате дефицит на витамина, вероятно получавате достатъчно чрез храненето си. Излишъците от нея отиват директно в урината. Тялото абсорбира само толкова, колкото му е нужно. Затова преди употребата на добавки с фолиева киселина, е по-добре първо да се изследвате за дефицит, за прецените има ли смисъл. Същото важи и за биотина, познат още като витамин В7. Дефицитът на B7 всъщност се проявява много, много рядко.

И нещо доста лесно и просто – редовното използване на шампоан помага за поддържане на скалпа чист, което на свой ред насърчава растежа поради премахването на мазнините и ненужните остатъци от скалпа. Ако иска растеж на косъма, човек трябва да се погрижи най-напред именно за здравето на скалпа, тъй като той буквално представлява „почвата“, откъде косата ни расте.

Вижте още: 

Как да поддържаме косата здрава с методи от древността